HOGGORMBITT – HVA GJØR DU ??

Forrige uke når jeg gikk tur til Kolbeinsvarden, traff jeg på en ung jente som varslet meg om at det lå en hoggorm lengre oppe i løypen og solte seg. Etter det har jeg omtrent ikke tenkt på annet når jeg har gått/løpt tur.

I dag, når jeg var på vei oppover, klarte jeg å glemme «ormen lange» de første 15 minuttene, men så kom jeg på den igjen når jeg så en grein som lignet littebittegrann … Og da var det gjort.  Jeg som aldri har ofret hoggormen en tanke tidligere på tur, aldri har sett en eneste hoggorm i hele mitt liv og nå ødelegger det nesten hele turen. Nei, nå må det bli skjerpings, slutte å tenke på de ekle krypene ..

Det jeg begynte å tenke på var : hva om jeg blir bitt ? Hva gjør jeg da ? Langt fra folk og alene på tur? Så det måtte jeg selvsagt hjem og finne ut av. Jeg fant ingen løsning for en som meg som er 45 minutter unna sivilisasjonen, på hvordan jeg ved å forholde meg rolig skulle komme meg ned for å skaffe hjelp. Det går jo ikke. Jeg må jo faktisk gå ned igjen ..Helikopter eller 2 sterke mannfolk til å bære hadde nok vært en løsning, men begge alternativer hadde nok blitt forkastet og så hadde jeg gått ned igjen samme veien som jeg kom opp og håpet på det beste. Jeg hadde kanskje ringt noen og varslet om hvor jeg var og hva som var skjedd, så de evt kunne kommet meg i møte, det var jo en løsning.

Men, for de mer fornuftige, så ligger infoen du trenger og oppskriften her :

For de fleste er det ikke livstruende å bli bitt av hoggorm, men alle bør komme seg til lege så snart som mulig. Og for all del, ikke gjør som filmheltene: Biter, skjærer eller suger du på bittstedet, gjør du det bare verre.

Som regel vil hoggormen forsøke å unngå mennesker, men dersom den føler seg truet, kan den bite.

For friske voksne er et hoggormbitt vanligvis ufarlig, men du skal alltid ta kontakt med lege eller Giftinformasjonen så snart som mulig, og helst innen en halv time etter at du har blitt bitt. Hvor alvorlig bittet er, avhenger av hvor man blir bitt, hvor mye gift som sprøytes inn og allmenntilstanden til den som blir bitt.

For barn under 12 år, eldre, gravide, de som er allergiske, personer med nedsatt allmenntilstand, eller de som er bitt andre steder enn i armer og ben, er det viktig å komme seg på sykehus øyeblikkelig. Dette er personer som er i risikogruppen for å få alvorlige reaksjoner.

Omtrent 30 prosent av bittene er såkalte tørre bitt, det vil si at det ikke er noen gift i bittet. Kun 10-15 prosent av bittene som blir registrert årlig, er alvorlige.

Til å begynne med er det eneste tegnet på hoggormbitt to tydelige stikkmerker på bittstedet. Ofte vil du bare få lette symptomer som smerte, hevelse og rødme rundt bittstedet.

Mer alvorlige symptomer er sjokkutvikling, magesmerter, kvalme og oppkast, hjerte- og karsymptomer som lavt blodtrykk og hjertebank, pustebesvær, svimmelhet, hevelser som sprer seg og kan omfatte hele kroppen, luftveissymptomer, koaguleringsforstyrrelser i blodet og bevisstløshet.

Blir du bitt, er det viktig at du holder deg rolig. Ikke stress eller løp. Holder du deg rolig, kan det dempe reaksjonen litt. Helst bør du ikke gå selv, og alle barn bør bæres om dette er mulig.

Du kan også ringe etter ambulanse på nødnummer 113. Mens du venter på transport, eller er på vei for å få behandling, bør du prøve å avkjøle bittstedet forsiktig med kaldt vann. Hold bittstedet i ro, og helst høyere enn overkroppen – dette vil gjøre hevelsen rundt bittet mindre. Ikke klem, skjær eller sug i bittstedet. Det kan føre til at spredningen av giften går raskere.

Pasienter som bruker ACE-hemmere (en blodtrykks- og hjertesviktmedisin) og blir bitt av huggorm, skal fraktes til sykehus. Årsaken er at disse legemidlene kan forverre en eventuell allergisk reaksjon på slangegiften. Betablokkere kan også forsterke slike allergiske reaksjoner, mens usikkerhet enda er knyttet til angiotensin-II-antagonister.

Alle bitt bør undersøkes

Dersom du ikke har fått noen lokal reaksjon på bittstedet etter 30 minutter, er sjansen for at du får en alvorlig reaksjon liten. Men selv om du føler deg pigg, bør alle som blir bitt, komme seg til en legesjekk så raskt som mulig. Du kan også ringe Giftinformasjonen på telefonnummer 22591300. Giftinformasjonen har en døgnåpen telefontjeneste.

Dersom du ringer 113, må du huske å opplyse om følgende;

 • Hvem du er og hvor du ringer fra
 • Hva som har hendt
 • Nøyaktig stedsangivelse – eller avtal et møtested
 • Unngå misforståelser. Få meldingen bekreftet av den du snakker med.

Giftige fra fødselen

Årsaken til at hoggormen produserer gift, er for å bruke den til å drepe byttet sitt, og for å fremskynde nedbrytningen etter at den har spist byttet.

Hoggormen føder kull på 1-21 unger i perioden mellom juli og september. Det er da du kan finne mange små hoggorm som kommer ut av ormebolene, og det er denne tiden som blir kalt hoggormsesongen. Ungene er giftige fra fødselen. I hovedsak finner du hoggormen på lyngheier, myrer, i åpne skoger og enger, men aller mest i solvarme lier og bakker.

9 kommentarer til «HOGGORMBITT – HVA GJØR DU ??»

 1. Takk for info. Greit å vite hvordan man skal forholde seg om man blir bitt. Har fått nyss om at 2011 blir er såkalt «hoggorm år» med mye orm, så da er faren på å treffe på en litt større 🙂

 2. Jeg traff en under kjøkkenbordet, på vei til badet en morgen.. ikke tull engang.
  Hus ved skogen, katteluke, en superjegerkatt som liker å vise frem byttet til mor..
  Der lå den, hvesende med hodet hevet. Koslig. not.
  Jeg tok morgenkaffen hos en venninne 🙂 og var glad mannen i huset kom hjem seinere. (før meg)

  1. Snakk om nærkontakt. Hadde ikke trodd mine egne øyne … Utrolig at katten har klart å unngå å bli bitt. Hadde nok rømt huset jeg også da ja, ganske så kjapt 🙂 Lurer litt på hvordan mannen i huset fikk dyret ut igjen. Hvordan håndtere en hoggorm likssom, neste innlegg ?? 😉

 3. hehe… ja den katta er rå. Er også forundra over at hun ikke ble bitt. Katteluka er ikke akkurat høy og bred. Og ormen var vel hvertfall en halvmeter. Altså godt voksen. Den hadde en skade på halen, så jeg antar hun dro den inn etter den.
  Ut tror jeg ble gjort med en tjukk hanske, også etter halen. 🙂
  Det høres utrolig ut. I know, men jeg har bevis på iphonen 😉

  1. Tviler ikke et sekund 🙂 Er både en modig katt og mann du har i hus med andre ord 🙂 Tykk hanske er tingen altså, men satser nå virkelilg på å ikke få de i hus attpåtil. Håper du slipper det flere ganger 🙂

 4. Vet at det er mange med hund og katt (og hest!) som er bekymret. Som kjent er hoggormen fredet, så hvis man vil bli kvitt den må den fanges og flyttes… Det er fullt mulig å få til: Ormene liker nemlig å krype inn i trange rom for å hvile seg, så man kan enten legge ut noen rør som de kan krype inn i, eventuelt bruke en ormefelle slik man finner på hoggorm.no

  1. Jeg hadde selv stor hund (Newfoundlender) i mange år og han hadde fast kortisontabletter (såkalte hoggormtabletter) hengende i halsbåndet sitt. Man skal jo likssom holde hunden mest mulig i ro etter et bitt, men det hadde ikke blitt så lett å bære en voksen hannhund på 75 kg ned igjen fra fjellet. Nå ble han heldigvis aldri bitt, men det var en betryggelse å ha de tablettene i halsbåndet som visstnok skal forsinke reaksjonen noe. Ellers godt tips med at ormene liker å gjemme seg, skal jeg huske på om jeg kommer i en slik situasjon en gang 🙂

   Ha en flott dag 🙂

 5. Tilbaketråkk: wellness massage

Legg gjerne igjen en kommentar til dette innlegget

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.