NY STUDIE OM LAVKARBO – MINDRE KARBOHYDRATER

I dag kom jeg over nok en artikkel som underbygger teorien om at lavkarbo – mindre karbohydrater virker for vektnedgang. Hele artikkelen finner du på klikk.no, men jeg skal gjengi essensen i artikkelen her til deg :

Det er Martin Ingvar som kommer med påstandene.
Han er hjerneforsker ved Karolinska institutet i Stockholm og har lenge interessert seg for hjernens belønningssystem og hvordan dette styrer vår adferd, også hva matfatet angår

Hjernen elsker karbohydrater

Det er ikke hvor mye du spiser til hvert måltid som er avgjørende for vekten din. Det er hva du spiser. Hiver du innpå med raske karbohydrater i form av hvetebakst, søtsaker, sjokolade, pizza eller pasta, vil du snart kjenne behov for mer mat igjen. Hjernen elsker nemlig slike karbohydrater, og gjør hva som helst for å lure deg til å spise mer av dette. Spiser du derimot mer fett, vil du holde deg mett og tilfreds lenge.

Ifølge Ingvar nytter det ikke å få til en varig vektreduksjon ved å telle kalorier eller spise lettprodukter. For å lykkes må vi spise slik at vi samarbeider med hjernen, mener han.

En usynlig supermakt

Hjernens belønningssystem er en usynlig supermakt som styrer vår handlemåte på godt og vondt. Dette belønningssystemet setter pris på mat som inneholder sukker eller hvetemel. Da fyker blodsukkernivået i været, du får et kick og føler deg tilfreds. Men «baksmellen» kommer like fort. Når blodsukkeret faller, blir du sulten igjen og begynner å jakte på noe som kan få deg på fote igjen. Og sånn ruller ballen. Mye vil ha mer. Om igjen og om igjen, forklarer hjerneforskeren.

Hemmeligheten er å lære seg å spille på lag med belønningssystemet — og det er ikke vanskelig. Du må bare sørge for å spise slik at blodsukkeret holder seg stabilt og ikke fyker opp og ned i ett sett. Og hva er det som påvirker blodsukkeret? Jo det er karbohydratene. Jo «raskere» de er, jo fortere går blodsukkeret til værs, for så å synke like fort. Fett, derimot, påvirker ikke blodsukkeret. Det aktiverer også hjernens belønningssystem, men uten at du blir avhengig. Derfor spiser du automatisk mindre om du spiser mat som inneholder mer fett, sier Ingvar.

Råd som ikke virker

Ernæringsmyndighetene har gitt oss fettfobi og oppfordret til telling av kalorier. Rådene de har gitt, handler lite om å skaffe seg en strategi som gjør at du kan spise deg mett og ha kontroll på blodsukkeret. Det er lett å konstatere at det er råd som ikke har gjort oss slankere. Hvis du prøver å gå ned i vekt uten å endre på hva slags type mat du putter i munnen, vil du tenke på mat dag og natt. Og når du har slanket deg ferdig, vil du gå opp igjen.

Fett er ikke fettdannende. Det er ikke fettet som påfører oss helsefarlige kulemager. Det er det blodsukkerdrivende næringsmidler som godteri, brus, øl, pizza, pannekaker og potetgull som gjør, sier han

Ingen fettrebell

Tilhører du «fettopprørerne» som mener at alt fett er bra?

Nei, jeg forsøker å skape mitt eget vitenskapelige bilde. Jeg gir fettopprørerne rett i veldig mye, men mener selv at man ikke skal fråtse i landbruksfett. Det er dog ingen grunn til ikke å spise fettranden på koteletten, og smør er mye sunnere enn margarin. Det aller beste fettet er imidlertid det du finner i fisk, sunne plante- oljer som oliven- og rapsolje, avokado og nøtter, sier hjerneforskeren, som selv lever slik han prediker.

Jeg spiser slik at jeg holder blodsukkeret stabilt og mosjonerer jevnlig. Det gjør ikke bare at man holder vekten nede. Det handler også om livsglede, bedre søvnkvalitet, mer energi og bedre sex, sier han.

Martin Ingvars beste råd

1 – Ta tilbake kontrollen over hva du spiser. Lag all maten fra bunnen av. Involver gjerne barna i matlagingen. Det er en god investering i deres fremtid.

2 – Kast ut all ferdigmat fra skap, skuffer og fryser. Slik mat inneholder ofte mye skjult sukker og andre raske karbohydrater.

3 – Reduser kraftig på inntaket av «p-mat»: pizza, pasta, pannekaker, pai og piroger.

4 – Velg riktig brød! Jo mer fiber, fullkorn og rug det inneholder, desto bedre. Les på etikken, og styr unna brød som inneholder sukker eller sirup.

5 – Spis frokost. Men OBS: Det er bedre å droppe frokosten enn å innta en frokost som får blodsukkeret til å galoppere.

6 – Kvitt deg med fettfobien. Selv om fett er energirikt, ser det ikke ut til å skape avhengighet slik sukker gjør. Når vi spiser fett, frigjøres hormonet serotonin i hjernen, og vi blir tilfredse og rolige.

7 – Slanker du deg ved å telle kalorier og derfor ikke spiser fett, vil du bli sulten, og det holder du ikke ut med i lengden.

8 – Velg helst fett i form av fisk, avokado, nøtter, raps- og olivenolje.

9 – Av margarin og smør er det siste absolutt å foretrekke.

10 – Spis i ro og mak. Husk at stress også bidrar til overvekt.

11 – Hopp over alt som er hvitt, bortsett fra fisk. Da får du god kontroll på karbohydratinntaket ditt.

12 – Det finnes ingen mat som er farlig å spise en gang iblant.

13 – Husk også at mangel på mosjon gjør cellene mindre følsomme for insulin. Ved å mosjonere mer kan du øke følsomheten og dermed forebygge for eksempel diabetes type 2.  Mosjon påvirker dessuten hjernenes belønningssystem og er med på å gi deg bedre humør og reduserer dessuten virkningen av stress.

14 – Husk at barna dine gjør som du gjør, ikke som du sier de skal gjøre.

15 – Ta tiden til hjelp: Vil du slippe å slanke deg resten av livet, slippe å måtte tenke på hva du spiser, konstant gå rundt sulten eller sugen på noe søtt, må du akseptere at det tar tid å lære seg å spise slik at dette blir resultatet.

I tillegg har også Helsedirektoratet presentert nye kostholdsråd, der kosthold med lavere inntak av karbohydrater er tatt inn i varmen.

Alt dette er godt nytt for oss som har oppdaget lavkarbo/karboredusert kosthold og har sett at det har virker og er bra for kroppen på veldig mange måter. Kostholdet har fått vel så mye pepper opp igjennom som positive tilbakemeldinger, så dette er gode nyheter

God lavkarbouke 🙂

4 kommentarer til «NY STUDIE OM LAVKARBO – MINDRE KARBOHYDRATER»

  1. Dette stemmer vel ganske mye etter min erfaring. Har sendt deg et dokument ang. raske karbohydrater og hvordan kroppen er stilt inn til å fungere fra med de fra tidenes morgen. Fikk det på Extravaganza. Ganske intressant det også 🙂

    1. Helt sant 🙂 Jeg har vært litt i villrede selv, har vært så mye for og imot at jeg har nesten blitt litt tullerusk. Men, når jeg ser hvordan egen kropp responderer på kostholdet, så er jeg vel ikke i tvil lengre. Men, streng lavkarbo over lang tid er vel ikke mer sunt enn annet. Har mer tro på redusert karbo kosthold over tid. Men, det er jo alltid sånn når vi skal ned i vekt at vi vil ned fortest mulig, så da har jeg kjørt streng lavkarbo frem til nå og kommer vel til å kjøre det et par uker til, så tilføre litt og litt karbo og holde seg på den gyldne middelvei etter det. Sikkert det beste i lengden 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar til dette innlegget

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.