De beste tipsene for å spare strøm

I disse tider hvor strømmen er blitt så dyr i store deler av Norge har jeg noen tips å komme med som vi har innført her hjemme. Vi bor på Vestlandet der strømprisen ligger på alt fra 4,-/kWh til 9,-/kWh og da er det ikke annet å gjøre enn å innføre sparetiltak om du ikke vil tømme bankkontoen når strømregningen skal betales.

Hvordan spare på varmtvannet ??

Dusj kortere

De fleste har fått med seg at en dusj nå til dags fort kan koste rundt hundrelappen om man dusjer i 10 minutter når strømmen har vært på det dyreste. En dusj trenger imidlertid ikke vare i 10 minutter selv med et langt hår som både skal sjamponere og påføres balsam. Start dusjen med å væte hele deg. Slå av vannet. Sjamponer og såp inn hele deg. Slå på dusjen igjen og skyll av. Slå av dusjen igjen. Ha balsam i håret om du bruker det og la det virke så lenge som du pleier. Skyll ut. På denne måten kan du redusere en dusj fra å vare fra 10 minutter og ned til 2-3 minutter.

Varm opp varmtvannet når strømmen er billigst

Varmtvannsberederen din fungerer slik at så snart du bruker varmt vann fra springen eller dusjen, så fyller den på med kaldt vann og begynner så å varme alt vannet i berederen din. Dusjer du på morgenen er strømmen gjerne på det aller dyreste og da vil du unngå at varmtvannsberederen din starter på oppvarmingen akkurat da.
Du kan utsette oppvarming av varmtvann til for eksempel å bare på natten når strømmen er dyrest. Ved å bruke en smart plug mellom kontakten til varmtvannsberederen og stikkontakten kan du styre dette via en app på telefonen.
Sørg bare for at du sjekker i sikringsskapet hvilken Ampere du har på kursen varmtvannsberederen går på. Hos oss var det 16A og mest sannsynlig er det det de fleste må ha. Disse smart plugsene finnes også i 10A og i flerpakninger til mindre elektriske apparater som lamper osv som man også kan smartstyre med disse. Så
du trenger ikke kjempedyrt utstyr og gjøre store investeringen for å smartstyre et hjem
som ikke allerede er smartstyrt.

Du kan bestemme akkurat når varmtvannet skal varmes, hvor ofte, på hvilken tid på døgnet og du kan også velge ulike tider på ulike dager. Det viktige er at du holder temperaturen høy nok til at du unngår ligionella.
«Jeg ringte et av de større firmaene for varmtvannsberedere for å forhøre meg om legionellafaren. Han sa at så lenge man varmer opp vannet til 70 grader en gang i uka så burde det ikke være noe problem. Gjør du det daglig, så er det garantert ikke noe problem»

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Sign-smartplug.jpg

Det finnes smarte varmtvannsberedere på markedet. Skal du uansett bytte ut varmtvannstanken din vil jeg anbefale at du bytter til en slik. Ulike priser og typer ute å går så der må du lete litt og finne ut hva du ønsker å investere. Disse smartberederne kan du også få støtte på inntil kr. 5000,- fra Enova når du kjøper.

Varmekabler trekker mye strøm

Vi har varmekabler i hele sokkelen i 1 etasje. Bad, gang, stue, kjøkken og kontor.
Dette har brukt veldig mye strøm de årene vi har hatt huset. I fjor vinter når strømmen var begynt å stige så la jeg merke til at gulvet egentlig aldri ble lunk i. Kablene måtte stå veldig høyt på (mye høyere grader på termostater – som er nye) for å få en romtemperatur på 22-23 grader. Jeg mistenker at enten er det ikke isolert godt nok ned mot grunnen eller så er det lagt for tykt lag med betong over kablene slik at en ikke får utnyttet varmen ordentlig i kablene. Jeg har nå i stedet kjøpt to rimelige smart ovner som styres via WiFi og App på telefonen. En på kjøkken og en i stue. De eneste rommene vi kommer til å ha kabler stående på er på badene. Så ingen kabler i stue og på kjøkken i vinter. Kun de to ovenene og vedfyring ved siden av

Fyr med ved

Vedprisene har også steget i takt med de høye strømprisene. Større etterspørsel er lik høyere pris. Man skal ikke se bort i fra at prisen for en 40 liters sekk med bjørkeved nærmer seg 200 kroner i løpet av vinteren. Men da kan du egentlig bare droppe vedfyringen og fyre med strøm i stedet. Da blir veden for dyr i forhold til hvor mange kW du får ut av den.

Et lurt tips kan være å gå sammen flere for å bestille ved i større kvanta. Da kan man gjerne klare å forhandle ned prisen på veden. Dette gjorde vi i vårt «nabolag». Vi fikk en leverandør av ved til å levere 1700 sekker til oss som vi fordelte til de som ønsket bjørkeved og da kom vi unna med kr. 105,- pr sekk fritt levert. Dette var pr august 2022. Vet ikke hvilke priser som er mulig å få til nå, men det kan være verdt et forsøk å kontakte leverandør som kan levere mye, gjerne et helt trailerlass. Bare pass på at du finner en seriøs leverandør. Store leverandører som annonserer på Finn.no og som skal ha forskuddsbetaling ville jeg holdt meg unna. Vi holdt på å bli svindlet av en slik leverandør.

Hvordan regne ut hva som blir billigst å fyre med ?

En 40 liters sekk med bjørkeved, som veier 15 kilo og som du har betalt eksempelvis kr. 110,- for vil gi deg en pris pr kWh på 2,27

Her finner du en kalkulator som beregner om det blir billigere med strøm eller ved
Kalkulatoren er levert av Smarte Penger

Andre strømsparetips

Det finnes så mange tips og så mange ulike måter å spare strøm på. Du kan velge å ha det behagelig varmt i huset ditt eller skru ned så mye at du må gå fullt påkledd. Dette er valg som alle tar for eget velvære. Oppvarming av bolig står ofte for så mye som 60-65% av strømforbruket til en familie så å ha nattsenking eller skru ned temperaturen 1-2 grader kan gi store utslag på strømregningen. Senker du temperaturen 1 grad senker du samtidig kostnaden med 5% på oppvarming. Vil du spare maks, kan du senke temperaturen til f.eks 17 grader fra du går og legger deg til du kommer hjem igjen på ettermiddagen.

Men det gjelder å ikke skru FOR lavt ned. Senker du temperaturen FOR mye, kan du i verste fall få mugg og råteskader over tid. Rådet er å ikke gå lavere ned enn 15 grader på vinteren.

Den nest største strømslukeren etter oppvarming er varmtvann (se det beste varmtvannstipset over). I tillegg til å varme opp varmtvann når det er billigst strøm og å dusje kortere kan du installere sparedusj om du ikke allerede har dette. Du trenger ikke å kjøpe de dyre dusjhodene. Rimelige utgaver duger like godt. Sørg for å kjøpe ett som det står 5-7 liter/min på den du kjøper så har du mest sannsynlig halvert mengden varmtvann du bruker når dusjen står på i forhold til et vanlig dusjhode.

Ellers er det de vanlige rådene som å slå av lys når du går ut fra rom du ikke bruker. Utelys som ikke trenger å stå på 24/7, gjerne droppe jaccuzien i vinter, lade el-bilen når det er billigst om du har mulighet til det.

Vask av klær

Det kan være fristende å sette på vaskemaskin og tørketrommel på natten når strømmen er billigst. IKKE GJØR DET. Det er de to apparatene i hjemmet ditt hvor det er størst fare for brann. Har du mulighet så bytt ut til maskiner med WiFi styring, så kan du sette på maskinen selv om du ikke er hjemme når det er billigst strøm. Dette er gjerne midt på dagen. Det finnes også maskiner du kan programmere på maskinen med forsinket oppstart. Men for all del IKKE VASK OG TØRK PÅ NATTEN.

Ikke vask opp for hånd i stedet for å bruke oppvaskmaskin. Du bruker faktisk mer strøm på å varme opp vannet til hånd oppvask enn du vil gjøre om du bruker oppvaskmaskin.

Jeg håper du fikk noen tips her i alle fall og så får vi bare håpe at det kommer en løsning snart på de høye strømprisene.