FAKTA OM SNUS – HELSERISIKO

Hvilke snusmerker er mest solgt i Norge ?
Skal man gå ut i fra salgstall er det vel Skruf, General og Epok
Mange ulike typer innen disse tre merkene

Hva er den minst farlige snusen?

Fordelen med hvit snus er at den inneholder minimalt med tobakk, i motsetning til brun snus. – Brun snus fører sannsynligvis til økt risiko for noen kreftformer

Trodde du hvit snus ikke kan skade helsen din? Det er en myte som slett ikke stemmer
Kilde: Lommelegen

Stadig færre røyker, mens antall snusere øker. 19 % av norske menn og 7 % av norske kvinner brukte snus i 2019, ifølge Norgeshelsa. Hvit snus er et nytt produkt på markedet som mange tenker at er et mindre helseskadelig alternativ enn brun snus. Men stemmer det egentlig?

Hva er brun snus?

Brun snus er basert på tobakk, og kalles også «svensk snus», fordi opphavet til snusen er stammer fra Sverige. Den brune snusen inneholder både tobakk og nikotin.

Hva er hvit snus?

Produktet kommer i porsjonerte snusposer, og har flere navn: «All white», «super white» og «helhvit» brukes om denne typen snus.

Hvit snus er en type snus som i noen land selges uten innhold av tobakk, men den hvite snusen du kjøper i Norge inneholder likevel en liten mengde tobakk. Hvit snus er tilsatt nikotin.

Hvit snus må ikke blandes sammen med begrepet «white portion». Det er brun snus med hvit pose.

Hvorfor er det tobakk i den hvite snusen du kan kjøpe i Norge?

Fordi regelverket ikke tillater nye nikotinprodukter på det norske markedet, blir den hvite snusen som selges her i landet tilsatt en veldig liten del tobakk. Dermed unngår den hvite snusen å havne i kategorien «nytt nikotinprodukt», men kan selges i samme kategori som den brune snusen.

Er hvit snus helseskadelig?

Svaret er ja. Nikotin kan skade helsa di.

– Det er beskrevet økt risiko for flere helseskadelige utfall som sannsynligvis skyldes innholdet av nikotin i snus. Dette inkluderer blant annet skader på hjerte- og karsystemet, med økt dødelighet etter hjerneslag og hjerteinfarkt, risiko for diabetes type 2 og risiko for fosteret ved bruk i svangerskapet, forteller Rune Becher, forsker ved Område for klima og miljø i Folkehelseinstituttet.

Er hvit snus mindre helseskadelig enn brun snus?

– Dersom du får i deg samme mengden nikotin ved bruk av hvit snus som ved bruk av tradisjonell brun snus, vil risiko for de helseskadelige utfallene knyttet til nikotin sannsynligvis være tilsvarende, sier Becher.

Nikotin er altså helseskadelig – uansett om den kommer fra hvit eller brun snus. Og hvit snus kan inneholde like mye nikotin som brun snus, les mer om det i neste avsnitt.

Nikotinen i hvit snus er avhengighetsskapende og helseskadelig.Rune Becher, FHI

Fordelen med hvit snus er at den inneholder minimalt med tobakk, i motsetning til brun snus.

– Brun snus fører sannsynligvis til økt risiko for noen kreftformer. Den økte kreftrisikoen skyldes at man får i seg kreftfremkallende stoffer fra tobakken.

Både WHO og FN har klassifisert noen stoffer fra tobakk i snus som kreftfremkallende for mennesker.

Fordelen med hvit snus er at den inneholder minimalt med tobakk, i motsetning til brun snus, og gir derfor lavere kreftrisiko.Rune Becher, FHI

– Siden hvit snus inneholder lite tobakk vil sannsynligvis mengden av disse kreftfremkallende stoffene være mye lavere. En fullstendig overgang fra brun snus til hvit snus vil kunne medføre en reduksjon i risiko for ny kreftsykdom, sier Becher.

Hvor mye nikotin inneholder hvit og brun snus?

Når vi sjekker snusprodukter som selges på nett i Norge, ser vi at den oppgitte nikotinmengden i porsjonssnus også varierer svært mye:

  • Vi fant hvit porsjonssnus som inneholdt nikotin mellom 5 til 24 mg/g.
  • Vi fant brun porsjonssnus som inneholdt nikotin mellom 5 til 45 mg/g

De sterkeste snustypene vi fant inneholdt 45 mg/g.

Det er ingen automatikk i at hvit snus inneholder mindre nikotin enn brun snus.

Det er ingen automatikk i at hvit snus inneholder mindre nikotin enn brun snus. Det finnes hvit snus som har høyt innhold av nikotin, og det finnes brun snus som har lavere innhold av nikotin.

Hvordan finne ut hvor mye nikotin snusen inneholder?

Hvor mye nikotin man får i seg avhenger av hvilken type hvit snus man bruker. Det urovekkende er at du sannsynligvis ikke har peiling på hvor mye nikotin det er i den snusen du bruker.

Når Lommelegen sjekker snusbokser i en tilfeldig dagligvarebutikk, viser stikkprøven at kun tre av femten bokser opplyser mengde eller prosentvis innhold av nikotin på boksene. De andre boksene oppgir nikotin som ingrediens, men ikke andel. Butikken forteller at de har en oversikt på nikotinmengde for alle snusprodukter, så du kan få oppgitt nikotininnholdet hvis du spør i butikk.

Brun snus og kreft

  • Det er sannsynlig at bruk av brun snus øker risikoen for kreft i spiserøret og kreft i bukspyttkjertelen
  • Det er mulig at snus øker risikoen for kreft i magesekken og endetarmen.
  • Det er mulig at bruk av snus øker dødeligheten etter en kreftdiagnose (alle typer kreft samlet).

Kilde: Helserisiko ved snusbruk, 2019; FHI

Finnes det snus helt uten nikotin og tobakk?

Både ja og nei. Det finnes urtebaserte produkter. Men da heter det ikke snus, men har ulike andre produktnavn.

Kilde : Lommelegen

Legg gjerne igjen en kommentar til dette innlegget

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.