SÅ GJØR VI SÅ NÅR VI SKURER VÅRT GULV..

Vel, heldigvis er det slutt på den tiden da gulvene skulle skures til jul, huset skulle vaskes fra loft til kjeller og fra tak til gulv. Noen tviholder  nok fortsatt på denne tradisjonen,  men de er nok i fåtall, og spør du meg så tar du denne jobben på en helt annen årstid enn før jul.

I desember er det mørkt om morgenen og mørkt når du kommer hjem (for de som er på jobb på dagtid) Så, hvem ser da om det er rent fra øverst til nederst da egentlig ? «Det holder å vite at det er rent» sier du kanskje, og da er nok du en av dem som fremdeles tviholder på denne tradisjonen. Ære være deg for det.  Din «rase» er utdøende og  jeg håper bare du har tiden til å nyte litt av førjulstiden, familien, stemningen og alt annet kjekt rundt julen i tillegg.. Da er du virkelig et rivjern.

For oss andre «dødelige» utearbeidende mødre og fedre, gjerne med små barn i hus, er tiden knapp. Man rekker knapt nok å få kommet hjem fra jobb, kjøre til og fra treninger og øvinger, og få i poden(e) middagsmat, før det er leggetid med tannpuss, bading, lesing og synging på sengen. Når ungene er vel i seng, er det tid for å få gjort unna rydding, oppvask, klær og annet forefallende som skal gjøres på en hverdag. Helger går ofte med til idrettsarrangementer, stevner, helgeturer eller andre aktiviteter med ungene og for de voksne. Husvask blir redusert til et minimum av det som er nødvendig. Og det skjønner jeg veldig godt. Vi har da så mye annet å bruke tiden på, som er mye mye kjekkere.

I min tid i renholdsbransjen hadde vi i starten en god del private hus, deriblant en del barnefamilier. Og, du kan tro de var lykkelige for å komme hjem til rent hus enten det var torsdag eller fredag. Og enda mer ulykkelig om vi ikke kunne komme en gang. Jeg tenkte mange ganger at det måtte være himmelen å komme hjem til et hus som var ferdig vasket og kun konsentrere seg om alt det andre man kunne gjøre i heimen. Var også inne på tanken på å leie inn et annet byrå, men det ble med tanken..

Så jeg sveiver nå rundt med mikrokluten, støvsugeren og moppen selv fremdeles.

Jeg er nå stort sett ute av renholdsbransjen og kan dele litt «bedriftshemmeligheter» med dere  (om det er så hemmelig vet jeg nå ikke, mye vet dere vel fra før, men kanskje det dukker opp noe nedover her som dere ikke har hørt om eller tenkt på før) Så her kommer en liten «leksjon».

HVERDAGSRENHOLD

1. Det viktigste er å holde det sånn noenlunde ryddig, da blir det så mye enklere å tørke av en bordflate eller et gulv om det trengs

2. Det holder med støvsuging eller tørrmopping til hverdags. Vask gulvene minst mulig, ta gjerne bare flekkvask og om du helvasker gulvene bruk minst mulig vann og såpe for å skåne gulvene mest mulig

TING DU IKKE SKAL BRUKE NÅR DU GJØR RENT (etter min mening)

* Vanlig strikket oppvaskklut (den tar absolutt INGENTING i forhold til mikrofiber) og den samler på bakterier

* Spray av alle slag. Man får sprayer til alle verdens formål. Jeg har ikke tall på hvor mange speil og vinduer jeg har vasket opp igjennom årene som skummer over av såpe, nettopp fordi disse hersens spray og tørk av produktene er kommet på markedet. Bare for å ha sagt det med en gang : DET FINNES IKKE EN SÅ ENKEL LØSNING SOM SPRAY OG TØRK !

GRØNNSÅPE : Grønnsåpe skal kun brukes på ubehandlet treverk eller der det er anbefalt å bruke som ubehandlet trepaneler, vindusposter og gulver. De færreste har dette i dag og skal holde seg langt unna Grønnsåpen, uansett hvor avhengig man er av «lukten av rent hus». Sett heller en skål med grønnsåpe i vinduskarmen eller under sofaen om du må ha Grønnsåpelukten etter å ha vasket huset. Grønnsåpe legger igjen et fettbelegg på alt du vasker og er ikke å anbefale til vanlig vask, beklager.

Noen sprayer som skal løse kalk og såperester i dusjer kan nok ha en funksjon, men alt som skal sprayes på og tørkes bort blir bare en blanding av såpe og skitt.

3. God hygiene på kjøkken og bad er viktig.

Om du ikke har tid til å vaske så ofte andre steder i huset, så prioriter disse to rommene.

Kjøkkenet:  bør gås over minst en gang for dagen eller etter behov. Om du sørger for å rydde av kjøkkenbenken, få bort skitne kjørler o.l  en til to ganger for dagen, så holder det med litt gul jif skurekrem på kluten  (evt. dryppe noen dråper her og der som jeg gjør)og  så gå over og vaske disker og komfyr med mikroklut. Vasken bør skures minst en gang pr uke helt ned i utslaget (der bor det masse ekle bakterier ) Bruk gul Jif skurekrem og oppvaskkosten eller skureball om vasken din tåler dette. Vask alle deler også «silen» som gjerne ligger i vasken, denne vil du se er groskitten på undersiden om du ikke har vasket den på en stund.  Og ikke minst helt nederst i sluket. Holder du det jevnt og trutt blir det ikke vanskelig å ta. Om noe er veldig skittent kan du godt smøre det inn med Gul Jif Skurekrem og la det stå og virke en stund, da går det av som en lek etterpå.

Badet : Begynn med vask/speil og baderomsmøbler. Legg litt gul Jif skurekrem i vasken og bruk våt mikroklut og skur vasken og sluket, det er også viktig å få tatt godt rundt blandebatteriet (der samler det seg mye gørr, spesielt om du har en lenke til proppen surret rundt blandebatteriet som mange har). Når du har gått over alt sammen våt med mikrokluten tørker du av speil, vask og blandebatteri med vinduskluten (mens det fremdeles er vått). Da får du med det som måtte være igjen av støv, såperester  og vannrenner forsvinner som dugg for solen, speilet blir blankt og fint  Gjør det samme for badekar/dusj og toalett.  Om du bare skal gå lett over badet holder det å gjøre dette uten Jif Skurekrem.

Og til all rengjøring på badet så bruker du mikroklut og vindusklut som jeg har skrevet over.
Om du ikke har tilgang på dette, kan du bestille på Norwex. Jeg har prøvd mange ulike typer, fra ulike produsenter og i ulike kvaliteter og prisklasser, men disse er desidert best.
Det samme gjelder tørr og våt moppene som selges her. Genialt god kvalitet for alt sammen og det varer i en evighet. Til proff bruk har det vart i  5-6 år og da har det i gjennomsnitt vært vasket på 95 grader 5-6 dager i uken. Om du vil ha råd om hva du trenger av utstyr til vanlig renhold, så skriv noen ord i kommentarfeltet så skal jeg guide deg igjennom ut i fra hvilket bruksområdet du har.

Jeg kunne aldri klart meg uten dette utstyret i renholdet verken på jobb eller i hjemmet (bare så det er sagt, så får jeg ikke et øre i provisjon for å anbefale disse produktene,  det er ren gratisreklame for de som selger dette utstyret, og produktene holder virkelig det de lover, det kan jeg garantere etter mange års bruk av alle rengjøringsproduktene deres)

Så bad og kjøkken viktigst, en støvsuging i ny og ne og flekkvask av gulver, helvask når det trengs og støvtørk enten tørt eller vått en gang innimellom.

Til gulvvask har vi brukt Ajax (den hvite flasken). Den gir både god lukt og er godkjent for bruk på de fleste gulver. Sjekk imidlertid ang ditt gulv, hva de anbefaler til det.

JULEVASK/NEDVASK

Jeg personlig vil ikke anbefale noen nedvask/julevask i desember. For det første er det mørkt som jeg skriver over og de fleste får ikke med seg at det er rent engang. Spar heller opp litt energi til våren og ta det da når det er lyst og trivelig og solen avslører alt av skitne vinduer og støvete vegger (eller ta det neste vår)  I et helt vanlig hus eller i en leilighet er det kun bad og kjøkken som trenger hel vask i dag. Unntaket er om du har fyrt mye i ovnen, brent mye stearinlys, røyker inne e.l., da kan det være behov for vask av tak og vegger årlig. Som regel  er det kun støv å finne på tak og vegger og det holder lenge å gå over med en tørrmopp og få fjernet støv og spindelvev.

En ting du skal være veldig obs på er HEKSESOT. Vi har hatt en del utvasker, der det har vært heksesot. Dette er et sort fettet belegg som legger seg på de rareste steder, f.eks. på taklister, i tak, i døråpninger, garderobeskaper osv osv. Det som er typisk er at det ser ut som sot, men det har en fettet overflate og er veldig vanskelig og nesten umulig å få bort. Heksesot er noe som er kommet til de senere årene. Det er ikke helt funnet frem til årsaken til dette, men de fleste «eksperter» på området har kommet til den konklusjonen at det er noe som er kommet etter at vi fikk alle de miljøvennlige materialene og malingene på markedet.

Det du skal være obs på, er om du har nytt hus eller om du har nylig pusset opp et hus, bruk minst mulig vedfyring og brenning av stearinlys spesielt FØRSTE året. Soten fra ovn og lys kan lett feste seg til de miljøvennlige overflatene og du har et kjempestort problem da heksesot stort sett må males over og det kan jo bli en stor, dyr og tidkrevende jobb.

Badene støver fort ned. Damp blander seg med støvet i rommet og etter en tid vil det ligge et tykt støvlag både på vegger og baderomsmøbler.

Kjøkkenet er også et rom som kan bli rimelig fettet over tid. Nå kommer det litt an på hvor mye du steker og braser, hvor god ventilasjon du har osv osv., men fett vil det uansett bli over tid. Et tips for de som ikke har skaper som går helt i taket, er å legge enten matpapir/bakepapir eller hyllepapir oppå skapene, da legger fettet og støvet seg på papiret i stedet for på toppen av skapene og det letter arbeidet betraktelig.

For å løse fett har vi brukt en blanding av hvit Ajax og Salmiakk. Salmiakken er ikke helt «stueren», da den ikke er veldig sunn å jobbe med, men den fungerer som bare det. Uten salmiakk og mikroklut på et fettet kjøkken som skal vaskes ned, hadde jeg vært fullstendig hjelpesløs. Det hadde ihvertfall tatt dobbelt så lang tid å vaske ned det kjøkkenet. Den gule jifen er med også her for å løse opp fastgrodde flekker og ekstra vanskelige fettede overflater. Bruk gjerne også skuresvamp (de du får kjøpt i dagligvarebutikken med en myk og en skureside). Fungerer som bare det.

Om du skal vaske ned tak og vegger (om det trengs) så bruk mikrofiber også her. Våt mopp først og tørk over med tørrmopp. Det er ikke lett å få med seg alt støv og rusk og rask med våtvask, men drar du over med tørrmoppen etterpå er det borte vekk. Det samme gjelder for fliser på badene. Vått og så tørt, kjempe effektivt.

VINDUSVASK

Som tidligere nevnt, ikke bruk spray og tørk metoden. Det etterlater bare masse såperester.
Om du ikke vil bruke vaskemidler, så bruk bare vann sammen med våt mikro klut og tørk av med vindusklut (denne fungerer som avispapiret gjorde i gamle dager) og du får helt rene, blanke vinduer uten vannrender av noe slag. Skal du ha i vaskemiddel så bruk pittelitt salmiakk eller en blanding av Ajax og salmiakk (bruk lite vaskemiddel uansett) om de er ekstra skitten.

Skal du vaske vinduer utvendig når det er frost ute, må du ha i en «dæsj» med rødsprit eller spesialmiddel for vask av vinduer i minusgrader.

RYDDIG OG RENT I EN FEI


Se for deg følgende scene. Du har nettopp kommet hjem fra jobb, slengt deg i godstolen og telefonen ringer. Din svigermor vil stikke innom om en times tid og du har ingen unnskyldning å komme med. Hun er der om en time. Huset flyter og har ikke vært vasket på så lenge du kan huske.
Da er gode råd dyre og du må tenke sådan :

1. Trekk pusten dypt og tenk visuelt. Bruk dine egne øyne og prøv og tenke som en besøkende som kommer inn i huset ditt. Hvor kommer hun inn ? jo i gangen, rydd her og sørg for at det er plass til å henge av seg yttertøyet, hvilke rom vil hun komme til å gå inn i ? Mest sannsynlig stuen, rydd. Bruk øynene dine. Fukt en mikroklut og gå over de mest synlige flatene for støv, kost smuler og rusk og rask fra møbler ned på gulvet. Gå over gulvene med en tørrmopp og vask bort flekker med den samme fuktige mikrokluten. Sjekk over badet, bruk en ny mikroklut og vindusklut, tørk over vask og toalett med vått og så tørt, ferdig på et blunk. Heng opp en ren, tørr håndduk. Demp belysningen om det er mulig og tenn noen stearinlys. Hun vil synes det ser himmelsk ut hos deg.

NB ! Har du noen som kan hjelpe deg, tar jo jobben halve tiden og du får tid til å sette på en kanne kaffe og i samme slengen 🙂

TIPS TIL BRUKSOMRÅDER FOR JIF SKUREKREM

Kjøkken og bad som nevnt i teksten over

Har du en inngrodd lasagneform eller en stekeplate fra komfyren som du ikke får helt ren. Bruk litt Jif og en skureball og det er borte på et blunk

Hvite hagemøbler, hvite sjøstøvler, gjenstridige flekker (f.eks fett fargestifter på underlag som tåler skuring) , fettede avtrykk fra fingre som ofte ikke går bort med vanlig vask.

Når vi nå er inne på hagemøbler så har jeg funnet en svamp på Nille (gul og hvit) som er helt fantastisk til blant annet hagemøbler, den tar flekker på klær også og kan brukes til masse rart. Virkelig å anbefale.

SØLVPUSS OG MESSINGPUSS kan være aktuelt for mange nå i julen. Her er to gode tips :

Sølvpussen : Ha vann i oppvaske kummen og tilsett en «neve» salt. Så legger du et stykke aluminiumsfolie som dekker hele bunnen. Legg sølvet i og la det ligge et par minutter. Skyll med varmt vann og tørk av (obs! MÅ IKKE brukes på oksidert sølv med mønster, da blir mønsteret lyst også)

Messingpuss  : Ha varmt vann i oppvask kummen og hell i litt eddik. Bland/rør godt rundt. Tilsett noen dråper med Zalo til slutt i vannet. Det skal ikke være så mye Zalo at det begynner å skumme. Legg messingen oppi, la det ligge et par minutter, skyll og tørk av.

VEDLIKEHOLD AV VASKEMASKINEN

Jeg har av og til opplevd at 40 graders klær (mørke klær) kommer ut fra maskinen, nyvasket etter å ha brukt flytende vaskemidler og tøymykner med god lukt og likevel stinker de surt..

Her forleden kom jeg over det jeg mener må være årsaken til dette :

Vond lukt av nyvaskede klær kan oppstå dersom det vaskes konsekvent på 40 °C eller lavere temperatur.
Det kan da over tid samle seg smuss, fett og avleiringer i maskinen som gir grobunn for vond lukt i maskinen.
Den vonde lukten kan smitte over på tøyet.
For å unngå at det dannes vond lukt i maskinen anbefaler vi at du jevnlig vasker en klesvask på 60 °C eller 95 °C.

Gummiringen i døråpningen til maskinen bør tørkes godt etter hver vask, for å hindre bakterievekst i rester av vann og smuss. Maskinen bør også stå åpen mellom hver vask.

 I tillegg anbefaler vi at du bruker OMO Maskinrens en gang i måneden. Rensemiddelet brukes på denne måten:

1. Tøm vaskemaskinen for klær og vask doseringsskuffen (som oftest går det an å ta ut skuffen fra maskinen slik at den kan skylles i rennende vann i springen).

2. Vask belgen/gummiringen i døråpningen med en våt klut før hver maskinrens.

3. Fyll posens innhold i hovedvaskkammeret i doseringsskuffen. Lukk vaskemaskinen og kjør et normalprogram på 90 °C eller 95 °C med tom maskin (uten klær).

Ved vond lukt i maskinen anbefaler vi at du utfører en eller flere rens med OMO Maskinrens ved å følge bruksanvisningen over.

Det kan også oppstå vond lukt av kroppsnært eller svært skittent tøy som vaskes på for lave temperaturer. Dette gjelder for eksempel undertøy, treningstøy, sengetøy og håndklær. Dette er tøy som ofte er tilsmusset med kroppssmuss og bakterier, og som derfor krever en hygienisk vask. Med hygienisk vask menes vask på 60 °C eller høyere temperatur.

Dette har jeg tenkt å prøve, og se om problemet blir borte.

——————————————————————————————-

Dette var en liten «leksjon» i det jeg kunne komme på i dag. Har nok mange flere tips og triks på lager, men det kan jeg ta når jeg kommer på en annen gang.

Har du noen gode tips å komme med, så skriv de inn i kommentarfeltet. Lurer du på noe så skriv det inn i kommentarfeltet, så skal jeg forsøke å svare etter beste evne.

Ha det på «badet» så lenge 🙂

En liten søt vindusvaskehistorie på tampen må vi ha med :

Én kommentar til “SÅ GJØR VI SÅ NÅR VI SKURER VÅRT GULV..”

  1. Utrolig bra innlegg! Spesielt viktig at du får frem bruksområdet til Grønnsåpe, da mange bruker den feil.
    Dette med spray og tørk fungerer best på reklame 🙂
    Ha en riktig fin dag videre 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar til dette innlegget

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.