TRETTENDE DAG JUL

Trettende dag jul eller hellige tre kongers dag som det også kalles er like rundt hjørnet.
6 januar er dagen da man vanligvis rydder bort julen, selv om jeg har tenkt å få det gjort allerede i dag, så nå venter den tradisjonelle støvsugingen av barnåler i en måneds tid. 

I hvertfall innendørs skal julen ut i dag. Utendørs får vi vente til lenkene lar seg løsne fra trærne, i mellomtiden får vi bare kutte strømmen. Så, jeg har litt av en jobb foran meg kan man si og jeg kommer sikkert til å sitte og se meg vemodig rundt i kveld og føle at stuen er ribbet til skinnet. Men, det venner vi oss fort til. Elleve måneder til vi sees igjen kjære  julepynten 🙂

Mange steder ble trettende dag jul kalt Gamle juledag og ble feiret som den virkelige juledagen. Man spiste julemat og hadde trearmede lysestaker på bordet (helligtrekongers lys). Man drakk også en skål for et godt år.

På kvelden måtte folk holde seg i hus – da begynte nemlig Åsgårsreia sitt tilbaketog. Det man drømte denne natten ville skje i virkeligheten, så følg med på det og se om det stemmer 🙂

Trettendedagen var også en viktig merkedag for været. Dersom det var fint og klart vær på trettendedagen ga det et godt og grøderikt år sa man. Været denne dagen ville vare i 13 dager. Nå begynte også den kaldeste delen av vinteren.

Så da varer vel ikke julen helt til påske likevel da…

Legg gjerne igjen en kommentar til dette innlegget

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.