UKENS LINDUS – LIKESTILLING I HEIMEN

LINDUS er skikkelig mannevond denne uken og tramper uti det med begge beina ..

UKENS LINDUS

Hvor mange av mine kvinnelige lesere kan med hånden på hjertet si at : «Joda, hjemme hos oss så deler vi på oppgavene både når det gjelder barna og hus og hjem» ????

På 50 og 60-tallet var mor hjemme og sørget for å holde hjemmet skinnende rent, barna i aktivitet og serverte nydelig middagsmat til sin mann når han kom helt utslitt hjem fra jobb. Da skulle hun også fremstå som nystylet, nyfrisert, huset skulle være sleiket, barna skulle være striglet og rene og pene for far å se på og tøflene og avisen skulle ligge klar til far i stuen. Så måtte barna være stille når far skulle sove middag, mens mor tok oppvasken. Så tok mor seg av legging av barna mens far så på TV. Siden tok hun litt stopping av strømper og gjorde kanskje noen småting hun ikke hadde rukket i løpet av dagen, smørte skolematen til barna og så bar det til sengs og da skulle hun selvsagt være opplagt til å utføre sine «ekteskapelige plikter» overfor sin mann …

Nå står det mars 2011 på kalenderen min og hvor mye har egentlig forandret seg på disse årene? All kamp om likestilling og fordeling av oppgaver i hus og hjem ????

I dag ser fremdeles mange kvinners hverdag slik ut :

Opp tidlig om morgenen for å klargjøre unger som skal på skole og i barnehage, smøring av skolemat, pakking av sekker, sørge for at de har alt med seg av gymtøy, bøker og det som ellers skulle huskes den dagen. Så får hun ungene i bilen og leverer på skole og i barnehage. Ferden går videre på jobb. Antakelig kommer hun litt for sent på jobb hver eneste dag fordi hun skal rekke alt dette FØR hun går på jobb.

Ved arbeidsdags slutt må hun styrte avgårde for å rekke å hente i barnehage og på skole. Hun tar en kjapp tur innom butikken for å handle med seg det hun vet mangler hjemme både til ungene og familien ellers.

Når henting er unnagjort, er det å kjøre hjem og begynne på middag. Så går ferden gjerne ut igjen med en gang for å kjøre på fotball og håndball og turn og musikken. Så er det hjem igjen for å få på vaskemaskiner og tørketromler, henge opp et par maskiner som hun satt på i morges før hun gikk på jobb, legge sammen de klærne som henger tørre på tørkestativet for å få plass til nye klær som går i vaskemaskinen i dette øyeblikk, få klær og håndduker på plass i sine riktige skap, rydde kjøkkenet, ta ut av oppvaskmaskinen, fylle denne på ny og sette på, vaske opp panner, mate katten, vanne blomstene og så er det tid for å kjøre og hente ungene igjen fra fotballtrening, håndballtrening, turn og musikken. Klokken er nå blitt så mye at det er tid for kveldsmat, bading/dusjing og legging av de små krabatene. Kjøkkenet må igjen ryddes, bosset bæres ut og så er kvelden der og hun må kanskje få gjort unna litt regningsbetaling i nettbanken, sjekket over morgendagens program, hva må hun huske å sende med barna, i morgen er det turdag på skolen, en skal til tannlegen og finne frem klær til alle sammen som passer til vær og vind og de aktiviteter som skal foregå enten på skole eller i barnehage.

Er hun heldig har hun igjen et par timer til TV-titting eller fjasing på Fjaseboken og så bærer det rett i seng og da skal hun selvsagt være nydusjet og nybarbert, kåt og villig og disponibel om hennes mann vil ha seg noe den kvelden.

Mange menns hverdag ser slik ut :

Han står opp om morgenen, gjør seg selv klar på badet med tannpuss og dobesøk, kler på seg og går ut døren. Så henter han seg en kaffe på nærmeste bensinstasjon og tar gjerne  med frokosten i samme slengen og så er han på vei til jobb. Etter arbeidstids slutt sitter han i den jævla bilkøen hjemover og rekker så vidt hjem til ferdig middag som står og venter på ham. Ungene og kona ser han ikke så mye til, for de flyr ut døren idet han går fra middagsbordet og setter den brukte tallerken på kjøkkendisken. Ingen skal ihvertfall si at ikke han rydder opp etter seg … Så er det å ta seg en liten høneblund enten i godstolen eller på sofaen og han enser knapt at kona kommer hjemom etter å ha kjørt ungene til treninger og øvinger. Han våkner av romesteringen til kona som holder på med ettermiddagens gjøremål og tenker i sitt stille sinn «går det ikke an å få kvilt seg litt etter en lang og hard arbeidsdag» ? Så luffer han ut på kjøkkenet og lager seg kaffe og dumper ned i godstolen med fjernkontrollen i hånden og laptopen på fanget. Der blir han sittende frem til sengetid. Han får nå se om han får seg noe i kveld, hun er jo aldri opplagt til noe lenger. Er bare trøtt og utslitt sier hun, det var ikke sånn det var nå de møttes for mange år siden …

Noen menn (for all del), er kjempeflinke og er med og deler på det som skal gjøres i forhold til barn og hjem. Mange kvinner er også flinke og er med og deler på oppgaver som maling av hus, vask av bil, slår plen, klipper hekk, spyler og oljer terassen, kapper ved, bærer stein, pusser opp, kjører boss til miljøstasjonen og får bosspannet ned når det skal hentes

Nå tramper jeg sikkert midt oppi et svært vepsebol i dagens likestilte samfunn. MEN, mange har det slik at det er kvinnen som står for mesteparten av det som skal gjøres, planlegges og huskes på i en familie.

Er det selvforskyldt ? Er det fordi kvinner tror at de absolutt MÅ gjøre alt selv fordi de ikke vil slippe mannen til ? Setter vi for lite krav til mannen ? Hvorfor velger han i så fall å ta imot all den fritiden, mens hun styrer med omtrent alt. Utnytter han situasjonen og griper sjansen om han ser at ting blir gjort for ham ?

Nå vil jeg gjerne høre, hvordan er arbeidsdelingen hjemme hos dere ?? Så kan vi ta en aldri så liten meningsmåling her inne.

Slenger med en liten tekst her på slutten :

Det var en solfylt morgen i skogen, og bjørnefamilien sto opp.
Veslebjørn rusler inn på kjøkkenet, setter seg ved bordet, titter ned i den lille skålen sin – og ser at den er tom!
– Hvem har spist opp grøten min? sutrer han.

Så kommer Pappabjørn inn på kjøkkenet, setter seg ved bordet, titter ned i den digre skålen sin – og ser at den er tom!
– Hvem har spist opp grøten min? drønner han.

Mammabjørn titter opp fra kjøkkenbenken og sier: – Herre min hatt, hvor ofte må vi gå gjennom dette?

Det var Mammabjørn som sto opp først.
Det var Mammabjørn som vekket alle dere andre.
Det var Mammabjørn som laget kaffe.
Det var Mammabjørn som tømte oppvaskmaskinen og ryddet alt på plass.
Det var Mammabjørn som gikk ut i morgenkulden for å hente avisen.
Det var Mammabjørn som dekket på bordet.
Det var Mammabjørn som slapp ut katten,tømte kattetoalettet og ga katten mat og vann.

Og nå, når dere omsider har kreket dere ut av dynene og parkert de sure trynene deres ved kjøkkenbordet…hør godt etter, for dette sier jeg bare en gang til…

JEG HAR IKKE LAGET DEN HELVETES GRØTEN ENNÅ!

————————————————————————————-

Takk til LINDUS for denne gang . Som dere ser ønsker hun tilbakemeldinger på innlegget sitt og det er bare å gi tilbakemeldinger i kommentarfeltet om dere er enige eller dypt uenige i det hun fremstiller.

————————————————————————————–

Forrige ukes konkurranse var visst ikke så vanskelig som jeg trodde, for det er bare kommet inn riktige svar denne gangen også.

Riktig svar var : KJERSTI GRINI

Den heldige vinneren av 4 flax lodd ble : MAY BRITT ALEXANDERSSON
Send meg en e-post med adressen din så skal jeg få sendt dem til deg – Gratulerer 🙂

————————————————————————————–

DENNE UKENS KONKURRANSE

Hvem er dette ?

Svaret kan du legge inn i kommentarfeltet under. Lykke til 🙂
Frist for innsending av svar er fredag 11. mars før kl 1200

God helg til alle sammen 🙂

66 kommentarer til “UKENS LINDUS – LIKESTILLING I HEIMEN”

 1. Hallo..
  Jeg tenker at diskusjonen er kompleks. Vil kvinner slippe menn inn på en arena de liker å ka kontroll på? Ønsker menn å være noen som ikke bidrar?
  Jeg vet ikke, harselv delt liv med begge typer menn. Den ene typen som ikke hjelper til, og befiner seg på femtitallet. Dette er noen år siden, og fremdeles er jeg usikker på hvor mye av «skylda» jeg bar selv. Ville gjerne være «flink». Nå er mannen i livet mitt een mann som ikke synes kjønn betyr noe når det gjelder husarbeid. Vi deler.
  Jeg synes inelegget er viktig, for med slike innlegg går ikke slike ting i glemmeboka.

  1. Takk for god tilbakemelding 🙂 Vi er alle så forskjellige både menn og kvinner og det er ikke et enkelt tema dette nei. Tror kanskje det må bli en lett skylddeling, men arbeidsfordelingen burde være likere hvordan man enn fordeler det praktisk synes jeg. Selv mener jeg egentlig at man bør fordele oppgavene ut i fra det en føler en kan og mestrer best selv. Om jeg trives best med å lage middag og han tar seg av å kjøre ungene på fotball trening og gjør andre ting, helt greit det , bare jeg slipper å gjøre dette i TILLEGG til andre ting. Ikke lett å forklare, men du skjønner sikkert hva jeg mener
   Ha en flott helg 🙂

 2. Charlie Sheen
  Men han er ikke kjent for å være en god ektemann:)

  Her i huset er det absolutt deling og vel så det! Da jeg gikk skole og jobb, gjorde jeg ikke en drit hjemme på 4 år, han tok alt av husarbeid, barneoppdragelse og oppfølging, møter, lekser OG hjalp meg 🙂 I dag er vi helt likestilte.
  Men tror kluet er at vi lett tilbakestående kvinnfolk som mener at det kun er VÅR måte og at kun vi vet NÅR ting må gjøres, fører til at mange «må» gjøre alt selv. Trekk deg tilbake, la andre få sleppe til og viktigst av alt: DET ER IKKE DU SOM KAN ALT BEST!
  DA kan det bli likestilling i heimen også:)
  Riktig god helg

  1. Du bor med en engel Christine, måten dere løser ting på tror jeg du må skrive en fasitbok om en dag, og det er ikke tull engang. Spøk til side. Jeg er helt enig med deg i at vi bør trekke oss mer til side og sleppe til mannfolka og at vi må innse etterhvert at vi ikke kan alt best. Følger deg i ett og alt der. Men, når ingenting skjer, og da mener jeg INGENTING, hva gjør man da ? Når den andre part ikke tar tak i en eneste ting, og alt blir bare mas og gnål og surt kvinnfolk etter dager og uker og måneder. Jeg visste svaret allerede når jeg skrev spørsmålet : Innbytte 🙂
   Riktig god helg til deg og Christine 🙂

 3. hehe, kjenner temperaturen din helt ut her 🙂 Jeg skjønner grådig godt hva du sier og mener, og takk og pris for at jeg slipper den situasjonen. Først må man jo prate og prate og prate litt om hvordan man vil ha det, så må man være tålmodig og tålmodig og bli jækla god på telling, og når alt har sklidd ut igjen så begynner man fra begynnelsen i gjen.
  HVA KAN DU GJØRE? ikke alltid så mye vil jeg tro.
  Men lykke til!!

 4. Utrolig bra innlegg som sikkert skaper litt debatt 🙂
  Tror en del av problemet med hele likestillingen var at kvinnene fulgte opp sin del. Fikk utdanning og kom seg i jobb, men slapp aldri taket på det andre de skulle gjøre.
  Tror vi er veldig flinke til å ville ha en finger med i alt som skjer. Ganske rett som Christine sier lengre oppe. Vi MÅ ikke gjøre alt selv, og vi har ikke alltid rett måte å gjøre det på. For min del så har vi en ganske grei fordeling. Ikke noe faste roller om hvem som gjør hva, deler på det meste, men må få si at husvasken er det som oftest B som står for (selv om det blir mer skikkelig gjort når jeg gjør det ;)) Har vel kommet til at med alt som skal følges opp i løpet av uken med unger og jobb, så må noe prioriteres ned. Husvasken er ikke noe vi gjør en gang i uken lenger. Kan godt gå to uker mellom hver gang, og tar det gjerne over flere dager, Loftet en dag, stuen en annen osv. Tror det største problemet er forventningene våre foreldre (en generasjon oppvokst med mødre som var hjemme) har hatt om hvordan alt skulle være. De har videreført ganske mange til oss, men med tidsklemmen de fleste lever med i dag, så går det ikke uten ekstra ansatte i heimen. Det viktikgste må uansett å kunne ha tid til å ha det gøy sammen innimellom alle slagene, kose seg, være kjærester og kanskje drite litt i det som i utgangspunktet bare er bagateller (ingen husvask denne helgen heller) 😉

  1. Masse gode poenger der Liv. Har nok mye med i bagasjen fra generasjonen før oss, vi får satse på at våre barn har mistet litt av det. Min eldste har ihvertfall mistet ALT, det er jeg helt overbevist om, men hun er veldig flink til å gjøre ting for typen, da står hun på pinne, så hun har vel sett og lært opp igjennom årene. Tror jeg må ta en alvorsprat med henne, så hun ikke ender opp som mora si 🙂

   1. Tror vår generasjon har et ganske stort ansvar på skuldrene hva gjelder oppdragelse av gutter og jenter. Vi må faktisk lære de hva som skal være standarden. Det må bli like vanlig at gutter tar middagsoppvasken som at jentene klipper plenen. Ganske mange «gammeldagse» regler som må hives ut vinduet, og vi mammaer har nok gjerne litt lettere for å spørre døtre om hjelp til husarbeid enn sønnene. Får vi til å snu det, så vil fordelingen den gang de stifter bo bli ganske naturlig delt 🙂

   2. Godt poeng der, jeg har ihvertfall gått foran med et godt eksempel her i huset og det har sikkert du også. Har vel gjort det meste utenom å gå opp på taket (høydeskrekk) og støpt ellers tror jeg at de har sett meg gjøre det meste, men om de «gidder» gjøre det samme det er vel tvilsomt. Tror vi vil se helt andre boforhold, urbanisering osv fremover, «ungdommen nå til dags» gidder ikke drive med gressklipping, beising og støping, de vil inn i en leilighet med garasje og en terasse, resten av tiden vil de bruke på å leve livet og opplevelser. Husvasken kommer de til å sette ut på anbud. Jeg holder i grunn med dem i mye av det, men hvem skal da bo i alle eneboligene ??? Nytt dilemma 😉

 5. OK, her kommer fasiten, selvsagt vitenskapelig bevist. Hentet fra IForm 4/2011:
  «Slapp av, og få et perfekt hjem! Nå er det slutt på dårlig samvittighet når du av og til tar lett på husvasken. Undersøkelser viser at det stresser oss kvinner unødvendig mye å prøve å leve opp til ILLUSJONEN om det skinnende, perfekte hjemmet, den perfekte karrieren og de perfekte barna. Hvis ikke engang dette får deg til å sette fra deg vaskekosten, er det verdt å merke seg at det foruten de MENTALE farene ved å stresse rundt, også er helsefare forbundet med et altfor stramt rengjøringsskjema. Undersøkelser viser nemlig at et hjem som er for rent, kan føre til at små barn blir allergiske, spesielt hvis man bruker for kraftige rengjøringsmidler. En fersk engelsk studie viser at barns risiko for å utvikle astma øker med hele 41% hvis de blir utsatt for et stort antall kjemikalier fra nettopp rengjøringsmidler (JIF meg ditt og JIF meg datt).
  DERFOR ANBEFALES DU Å GJØRE RENT MAKS EN GANG I UKEN og med miljø- eller svanemerkede rengjøringsmidler som skånsomt fjerner smuss uten de kjemiske stoffene.

  Altså; ta livet som det kommer seg, akonamatata!

  1. Akonamatata Christine, holder jeg med deg i 🙂 Altså, huset her blir IKKE ofte vasket, tvert imot, vasket har jeg gjort nok i mitt liv. Det blir tatt stykkevis og delt, litt nå og litt da ettersom det trengs. Ingen kunne kommet hit uanmeldt og trodd at de fant et gullende rent hus. MEN ryddig, JA. Jeg er nazi på rydding og å ha ting der de skal være. Men det er så mye mer enn det, jeg kan ramse opp : tømme bossbøtten, gå ned med bosset, hente posten, handle inn mat, vaske klær, rydde og vaske kjøkken, lage mat, spyle terassen, skifte dekk, få bilen på verksted, få ungene rundt omkring dit de skal, kjøre og hente i barnehage, gå på foreldremøter, maling og beising, måking på snø, plenklipping, kapping av trær, få veden i hus til vinteren, vask av bil, skifting av sengetøy osv osv osv osv listen er vel uttømmelig. Hvis alt hviler på EN av partene og den andre bare trekker på skuldrene så er det ikke lett å få tiden til å strekke til. Det er litt av en jobb å administrere en familie på egenhånd, prøv det den som vil 🙂

 6. Charlie Sheen.
  Jeg tror faktisk at min forlovede gjør mer enn meg hjemme han. Jeg er så fryktelig lat og vil helst lese og skrive og ikke gjøre sånne kjedelige ting. Vi deler omtrent alt det som tidligere ble kalt «kvinnearbeid» relativt likt, og så gjør han sånt «mannearbeid» i tillegg. mkarijord@gmail.com

 7. Heisann!

  Dette er den sjarmerende, men akk så dårlige ektemann til forskjellige kvinner,
  Charlie Sheen.
  Hans far, Martin Sheen har skammet seg i årevis over sin sønn, og nå
  har han visstnok fått sparken i TV-serien Two and a Half Men som er blitt rost opp i skyene. Jeg har bare sett litt av den. Tragisk at en så flink skuespiller skal drite seg slik ut i privatlivet. Han har jo brukt alle de horene som finnes i L.A enda han gifter seg med de lekreste damene. Hva er galt med slike menn???
  Ikke skjønner jeg. Han har jo en skuespillerbror, nemlig Emilio Estevez som en aldri har hørt noen noen skandaler om.
  Denne familien far og to sønner heter egentlig Estevez til etternavn, men bare 1 har beholdt navnet, og han har jo ikke hatt så mye å gjøre i Hollywood de siste årene akkurat. Var veldig populær som ung, i denne Rat-Pack-gjengen som alle var veldig berømte stjerner i noen år, bl.a Molly Ringvald og 4-5 gutter som jeg ikke kommer på
  navnene i farten. Samme kan vel det være. Tror jeg begynner å bli senilt!!!
  Husker ikke navn lenger.
  Takk for meg denne gang!
  Hilsen Guri Marie.

  1. Her var mye info som jeg ikke visste. Nyttig 🙂 Visste ikke engang at Emilio Estevez var brorer til Charli Sheen, så der kan du se. Så gjenstår det og se om du blir trukket ut. Trekningen blir i dag etter kl. 1200.
   Ha en fortsatt fin dag 🙂

   Linda

   1. Min newfoundlander (hund) var forresten oppkalt etter Emilio Estevez kom jeg på nå, men det ble litt «femi» å stå og rope Emilio på en svær hann hund på 70 kilo, så det ble forkortet til EMIL 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar til dette innlegget

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.