«MIN MORS MIDDAGSMENY BESTOD AV TO VALG : TAKE IT OR LEAVE IT»

Ja, det var før i tiden det…

Når det var fast med fiskepudding og poteter på tirsdager, fårikål på torsdager, fiskekaker i brun saus med poteter og gulrøtter om fredager og ordentlig søndagsmiddag om søndager.

Da fikk jeg det valget, selv hvor bortskjemt jeg var som enebarn ellers. Take it or leave it. Likte du ikke fiskepudding, så spiste du potetene, sånn var det bare.

I dag når mange har lørdagskos mesteparten av uken, dvs. taco på tirsdag og hjemmelaget pizza om onsdag og gjerne biff på en mandag så er det blitt litt annerledes. I tillegg bor det gjerne flere barn i huset som ikke spiser det ene og ikke spiser det andre, så da får den ene pølser, mens den andre får ostesmørbrød og resten av familien spiser den middagen som serveres den dagen. Hvis mor eller far er på diett blir det gjerne også innført et eget måltid til denne.

Så at matbudsjettet rundt om i familiene har steget, er vel ikke så rart. Jeg har selv gått i den samme fellen med eldstemann OG yngstemann. De har vært og er noen fugleunger når det kommer til mat og vi vil jo gjerne se at de spiser ihvertfall noe. Så da blir det til at vi lager noe spesielt som vi vet de liker akkurat til dem. Og så har du det gående slik i 18-20 år fremover.

En lege sa en gang til meg når jeg uttrykte bekymring for at eldstejenten spiste ensidig og gjerne ikke i det hele tatt : «jentungen spiser når hun blir sulten»…

Mange vil nok heve øyenbrynene over en slik uttalelse, men jeg mener faktisk at den er veldig riktig. Hvorfor skal vi på død og liv innføre en masse ekstra måltider og være så bekymret for at podene ikke får i seg nok mat. Det er jo faktisk helt riktig som han sier. De spiser når de blir sulten og da spiser de gjerne den maten de blir tilbudt også og slutter å kreve spesialbehandling og kun akkurat det som er favoritten.

Hvordan kan ungene lære seg å like mat, når de stadig får alternativer som de liker bedre i stedet for å spise det som faktisk står på middagsbordet den dagen ?

Som voksen ville jeg gjerne hatt biff på en mandag i stedet for fiskeboller, gjerne fått den servert på restaurant også slik at jeg slapp å lage den selv, men det vil jo ikke si at jeg hver dag kan velge biff på restaurant for det om …

Ungene får det veldig lett som de vil, fordi vi foreldre er så bekymret for at de ikke skal få i seg nok mat.

Jeg tror jeg fremover vil slå et slag akkurat for «Take it or leave it»

2 kommentarer til ««MIN MORS MIDDAGSMENY BESTOD AV TO VALG : TAKE IT OR LEAVE IT»»

  1. Det støtter jeg deg fullt i !!! Vi tok slaget når eldstemann passerte 6 år. Da spiste hun ikke poteter, brød som ikke var hvitt, kjøttkaker, ris, noen form for fisk osv…. Stod igjen med spagetti, pizza, pølse, potetstapp (i pose såklart!) og noe annet graps. All maten var såkalt «grå» mat som en ernæringsekspert ville kalt det. Da var mellomste 1 år og begynte å ta etter søsteren. Får høre daglig at den og den ikke liker middagen, men har konsekvent sluttet å lage flere måltider. Det er alltide noe av middagen de liker, så da får de spise det. Å gud så mye enklere alt blir da!
    Men må si at vi i huset vårt har noen «basis» middager som går igjen og igjen… Er veldig lite flink til å prøve ny retter og smaker. Har nok med latskap å gjøre 😉
    Vi har innført hverdagen igjen i huset vårt med vanlige middager i uken og kos i helgene. Eneste ulempen med de hektiske livene våre er at hverdagen er rimelig travel, så poteter og hjemmelaget middag fra bunn av i ukedagene hos oss er en mangelvare.
    Er sikkert ikke så mye planlegging som skal til for å få det til, men med alle halvfabrikata produkter tilgjengelig er det veldig lett å falle for fristelsen til noe kjapt. Tror jeg må sette meg ned å lage ukemenyer, så det blir litt større variasjon 🙂

    1. Ja, nå for nok være nok. Har holdt på med «ørten» forskjellige ting i åresvis. Så når jeg og Isabell får kommet oss for oss selv blir det vanlige hverdagsmiddager, fisk og så får hun spise det som er på bordet. Dermed basta 🙂 Sikkert veldig lurt det «grepet» dere tok der, ihvertfall med flere meninger rundt bordet kunne det blitt enda mer kaotisk. Ukemeny er ikke dumt, jeg holdt meg til det tidligere og det fungerte utmerket. Noen dager som ble byttet om på da, men stort sett så gikk det veldig greit 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar til dette innlegget

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.