10 SLANKESKRØNER

Hentet fra iFORM

Vi ser nærmere på en rekke av de mest kjente slankemytene og viser hvilke som er rent tøv og hvilke som faktisk har noe for seg…

Myte: Sukker er ikke fetende

Det var riktig nok et av nittitallets mest oppsiktsvekkende slankebudskap, men det gjør det ikke mer sant.

Egentlig burde det også være ganske innlysende at de mange tomme kaloriene i brus og søtsaker virker fetende, og det er da også grundig dokumentert gjennom en rekke vitenskapelige undersøkelser.

Hvert gram sukker bidrar med cirka fire kalorier, som du enten må forbrenne med det samme, for eksempel med trening, eller bli fet av. Grunnen til at man en stund trodde noe annet, ligger i at sukker bare i begrenset grad omdannes til fett. Men det betyr bare at kroppen forbrenner sukker før den forbrenner fett

Myte: Rødvin er sunt og ikke fetende

Rødvin inneholder alkohol, som nest etter fett er det mest kaloriholdige næringsmiddelet som finnes.

Samtidig viser undersøkelser at alkohol fører til en stressreaksjon i kroppen, som svarer med å lagre overskuddskaloriene som fett rundt buken.

Ett eneste glass vin om dagen inneholder nok kalorier til at du risikerer å legge på deg 3–400 gram hver måned, hvis du ikke sørger for å holde deg aktiv nok til å forbrenne kaloriene.

Rødvin inneholder riktig nok antioksidanten resveratrol, men det gjør også druesaft og druer.

Myte: Muskler omdannes til fett

Et opphold i treningen kan føre til at du får mer fett å dra på.

Musklene blir riktig nok slappe når du ikke lenger stimulerer dem, og et opphold i treningen kan også føre til at du får mer fett å dra på.

Rent fysiologisk er imidlertid muskelmassen og fettmassen to forskjellige ting, og det foregår ingen omdannelse av selve muskelvevet til fett. Når du føler at du har blitt fetere rundt den muskel du ikke trener lenger, er grunnen ganske enkelt at den har blitt mindre fast.

Myte: Sit-ups slanker magen

Man kan ikke ”punktslanke” seg ved å trene musklene i en bestemt del av kroppen.

De kaloriene som forbrennes når du trener, kommer fra fettlagre i hele kroppen, ikke bare fra fettet rundt musklene som trenes.

Vil du kvitte deg med kulemagen, må du skape et kaloriunderskudd. Det gjør du ved å spise mindre og bevege deg mer. Begrens også stress, alkohol og raske karbohydrater, så blir magen flat og fin.

Myte: Frukt er ikke fetende

Frukt inneholder en masse fruktsukker, og sukker er fetende.

Selv om frukt er sunt, bør du altså tenke litt på hvor mye du spiser. 2–3 frukter for mye om dagen kan lett føre til 2–3 kilo mer fett rundt magen.

Det er imidlertid stor forskjell på hva slags frukt du setter til livs. Juice, også den delikate nypressede utgaven, er den aller største synderen. Den metter nesten ikke og inneholder like mange kalorier som cola.

Myte: Intet slanker som løping

Det finnes mye godt å si om løping, men vil du først og fremst ned i vekt, finnes det bedre treningsalternativer.

Du forbrenner for eksempel flere kalorier på langrenn eller på en omgang med romaskinen, og faren for å skade seg er mindre.

Rent generelt kan man likevel hevde at den beste treningsformen med tanke på slanking, er den du faktisk gidder å holde på med. Lysten til å trene veier minst like tungt som effektiviteten i treningsformen isolert sett.

Myte: Pulverkurer virker ikke

Pulverkurer og andre radikale dietter kan være et glimrende middel til å starte en kur.

Det er heller ikke gitt at du legger på deg det du har gått ned så snart kuren er over.

Når det allikevel er akkurat det som skjer for de fleste, er årsaken at mange av dem som velger den harde, kurbaserte slankingen mister motivasjonen underveis.

Når de har gått ned så mye som de ønsket, har de ganske enkelt ikke overskudd nok til å foreta de nødvendige endringene i mat- og treningsvanene. Uten disse endringene er slankingen dømt til å mislykkes, og kroppsfettet sniker seg sakte, men sikkert inn under huden igjen.

Myte: Overvektige har lavt stoffskifte

De aller fleste overvektige har et helt normalt stoffskifte som til og med øker etter hvert som de legger på seg. Hver ekstra kilo med fett og muskler gir et høyere hvilestoffskifte.

Det finnes overvektige som kjemper mot vekten på grunn av et arvelig nedsatt stoffskifte, men det gjelder de færreste.

Det er faktisk en fordel selv på sofaen og i godstolen, men utbyttet blir enda større når du beveger deg, siden hver kilo må løftes. I praksis har altså de fleste overvektige et høyere stoffskifte enn deres slanke kolleger.

 

Myte: Lettbrus slanker

Selv om lettproduktene inneholder færre kalorier, kan de faktisk bidra til at du får i deg mer kalorier.

Folk flest kompenserer nemlig for det lavere kaloriinnholdet ved å spise eller drikke mer av produktet.

Selv produkter som er helt fri for kalorier, for eksempel cola light, kan gjøre deg tykkere. Et par oppsiktsvekkende forsøk har nemlig vist at bare den kraftige søtsmaken i et lettprodukt kan lure blodsukkeret og fremprovosere et skrikende behov etter ekte søtsaker. Og det betyr at du lett kan komme til å overkompensere på andre måter.

 

Myte: Hurtigmat er fetende

Hurtigmat kan være både fet og dårlig, men ikke nødvendigvis.

Et par mindre justeringer kan være det som skal til for å gjøre måltidet langt sunnere. Middelhavskjøkkenet leverer raske retter som pizza og kebab. De er laget på ferske råvarer, og med et par mindre endringer er det også helt grei mat.

Bare be om at dressingmengden halveres i kebaben, og at du får litt flere tomater og mindre kjøtt. Sørg for å få litt mindre ost på pizzaen, og be om at de ikke skal dynke den med olje. Eller bestill en liten pizza og forsyn deg mer i salatbaren.

 

Så da vet vi det 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar til dette innlegget

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.