UKENS LINDUS

UKENS LINDUS holdt denne uken på å bli avlyst, rett og slett fordi jeg egentlig ikke hadde noe særlig på hjertet … Helt frem til i dag etter at jeg hadde vært hos legen.

En helt vanlig sjekk (som hjertepasienter som meg fornuftig utfører hvert år) Jeg ble erklært frisk som en fisk, så alt var såre vel på den fronten.

Men, så tok jeg mot til meg og tok opp et tema som jeg egentlig ikke hadde tenkt å nevne og som jeg i utgangspunktet visste jeg kom til å bli blankt avfeid med, men jeg tok det nå opp likevel, optimisten …

Jeg har som kjent gått ned 17 kilo siste månedene. Disse kiloene har mer eller mindre hengt på meg de siste 20 årene, og som en følge av det så utvider huden seg en liten smule, spesielt på magen. Dette er et velkjent problem for de fleste kvinner som har gått gravide. Noen har større «heng» enn andre. Alt etter hvor «flinke» de har vært med å ikke gå opp for mye i vekt i svangerskapet og ikke minst å komme seg ned i vekt igjen rimelig kjapt etter fødsel. Slik at huden trekker seg sammen igjen.

Nå hadde jeg i forkant vært inne på diverse forumer og nettsider for å  sjekke ut diskusjonene der og kommet til at et «heng» på minst 7 cm og sår og kløe og you name it var nødvendig for å få dette dekket av det offentlige.

Bare setningen «dekket av det offentlige» får engasjementet mitt til å nå nye høyder. Jeg er ikke tilhenger av at det offentlige skal dekke det ene og det andre for alle og enhver. Helt vanlige helsetjenester (gjerne tannhelse også inni der om de hadde klart det så hadde jo det vært å rope hurra for) for sykdom er selvsagt helt greit. Vi betaler vår skatt og det skal dekke slike ting. Men å få dekket noe som i utgangspunktet er selvforskyldt ?  Som at man har lagt på seg for mye i svangerskapet (altså trykket i seg for mye mat og goodies de 9 månedene en likevel skal gå rundt og være «tjukk», lagt på sofaen og tatt livet med ro og latt kiloene renne på), det synes jeg er for drøyt.

Nå tramper jeg nok hardt og brutalt inn i det største vepsebolet, for det er veldig mange som kommer til å steile av dette, det vet jeg. Men, om en tenker litt godt etter og går i seg selv (som jeg også har gjort når det kommer til vektproblemet) så vil det synke inn at det faktisk er riktig. En legger ikke på seg 40-50 kilo på grunn av en graviditet uten å stappe i seg unødig mye mat og goodies. Det er faktisk ikke mulig. Selv gikk jeg opp 18 kilo med første jenten. Hun veide 2,2 kilo når hun kom til verden, resten var vann og fett. Så der var ikke jeg noe flink heller. Jente nummer to kom 17 år senere, og da hadde det sunket inn at man ikke skal spise for to under ett svangerskap, så her la jeg på meg bare 8 kilo. Hun veide 3,5 kilo, og resten var borte etter to-tre uker.

Nå skyter jeg meg også selv kraftig i leggen her kjenner jeg mens jeg skriver, for hjerteproblemene eller det vil si den tette åren som jeg fikk for 8 år siden, kom mest sannsynlig av røyking. Og, det er jo selvforskyldt det også. Så, den operasjonen burde jeg vel strengt tatt betalt selv, sett ut i fra mitt eget synspunkt på dette temaet. Det samme skulle jeg sikkert gjort med det håndleddet jeg knakk for noen år siden på motorsykkel, for det var jo vår egen skyld at vi gikk på «trynet» …

Men, nå er det nå ikke sånn Helse Norge fungerer. De som har nok «heng» får denne operasjonen dekket av det offentlige OM de orker å vente lenge nok i kø for å få gjort det da. Det er selvsagt lang ventetid på slike operasjoner, noe som burde være en selvfølge, operasjoner som skal sikre liv og helse kommer selvsagt først i køen, det skulle bare mangle.

Nå skulle «lille meg» prøve meg på å få noe dekket av det offentlige da i dag. Og der hadde jeg som vanlig like stort hell med meg som alltid når jeg skal prøve å få noe dekket av det offentlige. Blankt avslag! Jeg bare løftet på t-skjorten og legen så først på magen min og så på meg og så sa han at «det der kan du bare glemme, det er alt for lite»…. Takk skal du f… meg ha….

Hvem sier at dette ikke er et like stort problem for meg som for de som har 7 cm «heng» ?? Hvem som har rett til å avgjøre det ? De som har satt opp grensene og reglene selvsagt. Så om jeg hadde en flat men litt skrukkete mage om jeg bøyer meg eller sitter, så var ikke det nok nei …. I mine øyne er det et mer enn stort nok problem kosmetisk og utseendemessig. Tenk om jeg ikke våger å vise meg offentlig på stranden på grunn av dette eller ikke tør å kle av meg foran andre, fordi det sjenerer meg så pass ? For det de vet, kan det gi meg dype arr i sjelen.

Litt overdramatisk og teatralsk der da, det plager meg ikke SÅ mye. Men, det kunne gjort det, og selv om jeg snart fyller 42 så følte jeg meg i dag som en trassig 7 åring som kjente på urettferdigheten.

Vi snakker ikke størrelse på problemet her føler jeg. Et problem er det uansett. Bare fordi jeg har vært «flinkere» enn de andre som får dette dekket, så skal jeg straffes for det ??

«De andre» får dekket en operasjon som gir dem en flat glatt mage forever om de klarer å holde vekten nede, mens jeg skal for alltid gå rundt med min skrukkete mage om jeg ikke blar opp 40.000 av egen lomme til inngrepet da.

Skulle lagt på meg 30 kilo til når jeg holdt på den gangen, så hadde gjerne jeg også «kvalifisert» for operasjon  og fått flat og flott mage på det offentliges regning..

Ukens LINDUS ble denne uken offisielt omdøpt til Ukens UTBLÅSNING

——————————————————————————————————–

Over til noe langt mer hyggelig 🙂 I forbindelse med at den ukentlige konkurransen går ut for en stund, var forrige ukes «gulrot» 10 Flax lodd som premie.

Alle hadde svart helt riktig «Mc Gyver» eller Richard Dean Anderson som han heter i virkeligheten. Jeg kjente ham ikke igjen i det hele tatt når jeg første gang så bildet, men dere tok den dere …

Den som er trukket ut er : ANETTE LÆGREID – Gratulerer !!!!!

Hvis du sender meg adressen din til e-post linda.haga@broadpark.no så skal jeg få sendt loddene til deg. 10 sjanser til å bli millionær, det er ikke verst 🙂

———————————————————————————————————–

6 kommentarer til “UKENS LINDUS”

  1. Et av kravene til å få dekket en slik operasjon er at den overflødige huden er til sjenanse for annet enn det kosmetiske, om jeg har skjønt det rett. Verden er urettferdig, og det er vel ikke noen av oss her i den rike delen som har størst grunn til å klage. 😉

  2. Ps,. Ikke enig med alt du skriver her Linda. Overheng kommer ikke av at en har vært gravid og spist mye. Noen mennesker har mer elastisk hud enn andre. Går derfor tilbake i normal form. De med stram hud får masse strekkmerker og får overheng. Vær glad for den kroppen du har. Det problemet har du aldri hatt. Sett pris på det. Og JA. Synes du slår litt vel hardt her :-/. Tenk heller litt mer over hvor store Psykiske problemer dette har for de menneskene som har overheng og strekkmerker. Det er også mange barn i 12 -13 års alderen som får det grunnet voldsom høyde vekst,og reduksjon i vekten. SÅ. Gi offentlig hjelp til de som trenger det, så de kan få et normalt liv. Slik som deg, med små kosmetiske problemer.

    1. Det vil alltid være noen som har det verre enn andre på veldig mange områder i livet. Jeg har hatt min del opp igjennom jeg og, som så mange andre. Noe mer alvorlig enn andre ting. Men jeg slo meg aldri på brystet for det, og sa at stakkars meg jeg har det så mye verre enn «deg» så jeg fortjener å få hjelp mye mere enn «dere andre». Jeg står for det jeg har skrevet her. Det vil selvsagt være unntak fra den «regelen» som jeg har listet opp om at dette kommer stort sett fra overvekt og graviditeter. Men helt normale gravide har ingen grunn til å gå opp så mye i vekt at de får verken strekkmerker eller hudheng etter endt graviditet. Passer du litt på vekten, er flink å smøre deg, så kan det gå veldig fint for de fleste. Nå skal jeg ikke si at det gjør det for alle, for det har selvsagt med elastisitet i hud osv å gjøre også som du sier, men mange får dette dekket kun fordi de har «gitt litt blaffen» i hvor mye de legger på seg under graviditeten og skyver problemet foran seg. Skal gå ned de 20-30 kiloene etter graviditeten…. Det er sett i sort/hvitt og så har du alle nyansene rundt dette. Men at 70-80 % kunne unnvært dette problemet som det offentlige skal inn og dekke i ettertid synes jeg ikke er riktig. Det er nå bare min mening. Hva min egen kropp angår, så kan jeg ha like mye lyter og problemer i forhold til det «lille» problemet jeg har som en som har 7 cm heng. Og hvis en skal begynne å snakke om psykiske problemer i forhold til hvordan en gaviditet eller kroppen generelt former kroppen din, så kan jeg bare nevne ett eksempel som jeg kjenner så alt for godt til selv. Jeg har gått rundt som et norgeskart på bena siden jeg var 20 år og fikk mitt første barn. Hundrevis av sprengte blodkar. Det var kke mye kjekt i 20-årene. I 30-årene ikke fullt så ille og nå i 40-årene så gir jeg blaffen. Men det er jo bare kosmetisk, ikke noe medisinsk som det offentlige dekker. Det lille jeg har klart å ordne på dette, har jeg bladd opp av egen lomme. Ingen som dekket dette for meg. Hvor mange år har jeg gruet meg for å gå i shorts, ikke kunnet gått i skjørt, kvidd meg for å kle av meg på stranden osv. Psykisk problem på lik linje med de som har strekkmerker og heng. Men denne diskusjonen kunne vi holdt på med i all evighet. Akkurat her kan jeg bare konstatere at vi ikke er enige, vi har hver våre meninger og det er jo en helt grei ting, sånn er det bare 🙂

  3. Enige blir vi nok ikke på det som temaet ditt i utgangspunktet dreide seg om «Overheng-strekkmerker».. Som jeg svarte på. De andre problemene du tar opp her har jeg ikke uttalt meg om.
    Ps. Holde vekten under graviditet er okei ting. Men flere får alikavel «heng» Å smøre seg har også vist seg ikke hjelper på alle. Kommer an på hudtype. over 40% kvinner får ødelagt magemuskel som går tvers over. Da hjelper det ikke å trene 7 timer dag engang. Henget er kommet for å bli, med mindre en får operasjon. Ps.. Kan få operasjon hvis en har mer enn 2 cm overheng.
    Så er vi enige om at vi er uenige 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar til dette innlegget

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.