MAKSPULS OG HVILEPULS

Jeg har alltid vært av den «enkle» typen når det komme til trening.  Med enkel mener jeg at jeg ikke har lagt ut en liten formue i utstyr før jeg har satt i gang. Det er jo ikke utstyret det kommer an på er det vel ?

Joda, jeg må ha skikkelige sko så jeg ikke får belastningsskader og jeg må ha varme nok klær til å bevege meg ute i og slike ting, men det trenger ikke være siste skrik verken her eller der.

Men her om dagen så begynte jeg å lure på dette med makspuls osv i forhold til trening. Eneste grunnen til at jeg plutselig hang meg opp i det, er at det er så inn i hamperæ… tungt å løpe for tiden og jeg føler at pumpen herjer vilt og uhemmet inni kroppen og pulsen stiger til himmels. Derfor kunne det kanskje vært en ide å ha en pulsklokke og et pulsbelte som kunne holde litt styr på pulsen, så den ikke kom alt for høyt ihvertfall….

Men enkel som jeg er, så kjøpte jeg ikke noen pulsklokke (mest fordi jeg prøvde Jeanette sin en gang, og jeg skjønte ikke bæret …) 😉 I stedet,  tok jeg bare pekefingen og la den på halspulsåren og talte slagene mens jeg tok tiden med den mest fancye duppedippen jeg hadde med meg, nemlig iPhonen.

Resultaten etter å ha løpt i meget kjapt tempo i nøyaktig 3 minutter og 10 sekunder (ble løpt i takten til Status Quo og Roll Over Bethoven) halvveis i en normal joggetur var en puls på 152 . Halvannet minutt etter var pulsen nede i 108. Målte ikke noe etter dette, for da løp jeg videre på turen jeg allerede var midt inne i.

I dag har jeg slått opp litt forskjellig uten å bli særlig klokere av den grunn. Det er visst ganske individuelt og ut i fra alder hvordan pulsen skal være for både menn og kvinner.

Det jeg fant ut imidlertid var at NTNU bruker følgende formel for å måle makspuls for kvinner :

211 minus  alder x 0,64

Hos meg blir det da : 211  minus 42 x 0,64 = 184 i makspuls

Men jeg tror kroppen min hadde eksplodert om jeg hadde lagt på 184 i puls.

 

En annen variant som også var en nyere variant for å måle kvinners makspuls var denne :

206 minus 88% av alder

Hos meg ville det da blir : 206 minus 42 x 88% = 169

Altså to vidt forskjellige resultater
Hmm, hva skal man da gå ut i fra ???

———————————————————————————————————-

Noen som har noen formeninger om dette emnet her, så er jeg storvegs takknemlig

Kunne også trengt klarhet i hva som er «normal» hvilepuls  (min ligger på 68 når jeg er hjemme og gjør på lite, har aldri målt når jeg er heeeeelt i ro likssom) og når det er normalt å være nede igjen i hvilepuls etter en treningsøkt og hvor kjapt det skal skje om en skal kunne si at en er i rimelig god form (har god kondisjon) ???

Mye spørsmål her, men om du/dere har noe å bidra med her, så er jeg takknemlig for innspill. It’s a jungle out there med svar i alle himmelens retninger …

Noen ??

2 kommentarer til «MAKSPULS OG HVILEPULS»

    1. De var visst gått bort i fra modellen med 220 – alder, fordi det for kvinner ble en for høy maxpuls som kunne være farlig visstnok … Skal gå inn og se på petterskinstad sin blogg. Takk for tips Liv 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar til dette innlegget

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.