Det internasjonale symbolet for glutenfritt
Nå har vi passert datoen vi har satt for totalt endret kosthold til glutenfritt. Datoen var 25.4 og uken har gått så fint som bare det. Vi har hatt barnebesøk med glutenfrie kaker og muffins – smakte kjempegodt. Eneste blemmen var at vi hadde bestilt pizza uten glutenfri bunn – Kan ikke huske på alt 😉 Men det var dagen før Glutenfri dagen, så da fikk det gå.
Fikk ingen reaksjon på pizzabunn med gluten og har hatt null symptomer etter at vi innførte omtrent glutenfritt for noen uker siden.
Vi har vært på «kurs» gjennom Haukeland Sykehus – Barneklinikken.
En halvannen times innføring i det å ha cøliaki spesielt i forhold til barn og det var en nyttig sammenkomst. Her var vi 5 familier med barn i ulike aldre som nettopp har fått diagnosen. Kursholder kunne fortelle oss både ting vi visste fra før og ting vi ikke visste. Det mest matnyttige var erfaringene vi utvekslet oss foreldre i mellom. Det kom en del tips til både matvarer og hva som fantes og ikke fantes i de ulike butikkene rundt omkring her i Bergensområdet. Så da var jeg enda litt klokere når jeg gikk derfra.
Har siden sist oppdaget en god del matvarer i butikkene jeg vanligvis går på og Googlet meg frem til enda flere ting.
Jeg har enda ikke fått tatt runden i alle de ulike butikkene og fått fin myst på alle tingene som finnes der. Det må jeg få gjort om ikke så lenge. Det samme på helsekostbutikkene og fått vært innom alle nettbutikkene ikke minst.
Vi har prøvd ut en del produkter og 90 % av det som har blitt handlet inn har så langt vært en suksess. Det eneste som ikke falt i smak var ferdige taco lefser. De var vonde. Det synes selv jeg, så 9-åringen får medhold i den saken.
I går bakte jeg rundstykker etter en oppskrift som min eldste datter hadde fått av en kollega på jobben som også har et barn/tenåring med cøliaki. De var raske å lage og smakte veldig godt – Anbefales
Jeg tenkte jeg skulle dele oppskriften på disse her i dag
GLUTENFRIE RUNDSTYKKER
500 gram Semper Fin
500 gram Semper Grov
7-8 dl vann / melk
1-2 ss Pofiber
1 pk tørrgjær
0,5 ts Salt
2 ss Olje
Bland alt det tørre – Rør sammen med det våte til en fin deig som er passe klisset
Settes på bakepapir på stekeplate med enten skje eller for hånd
Jeg bruker en skål med litt vann som jeg væter hendene litt med mellom hvert rundstykke og former dem for hånd
Sett til heving på brettet ca 30 minutter
Stekes på 220 grader i ca 10 minutter
Med min størrelse på rundstykkene fikk jeg 16 stk av denne deigen
De blir litt sprukne på toppen, men de er luftige (om noe tyngre enn vanlige rundstykker) og smaker veldig godt og metter også godt
Her er bilde av de to mel typene som ble brukt i disse rundstykkene
Som sagt har vi vært litt rundt og funnet litt forskjellig i butikker til nå
Blant annet har vi kjøpt inn to ulike pizza bunner – En har vi prøvd som var veldig god (Semper sin – se bilde under) Den andre har vi ikke rukket å få brukt enda
Ellers går det veldig mye i havregrøt som storesøster har lært 9-åringen til å like. Det kan spises både morgen og kveld og sammen med litt opphakket banan, eple, jordbær eller annen frukt som er tilgjengelig og en «dæsj» med sukker på toppen så går det ned på høykant. Lager den da enten med vann eller laktosefri melk (som hun må bruke foreløpig)
Bruker da Axa sine glutenfrie havregryn – Superenkelt å lage og smaker godt og gir mye næring til en kropp som ikke har fått for mye av det til nå
Disse rundstykkene og knekkebrødene fra Semper er populære som skolemat. Vi har også bakt rundstykker og kjøpt Hatting sine frosne. Det blir forholdsvis dyrt å kjøpe ferdig, men det er greit å ty til om man ikke har rukket å bake.
Denne frokostblandingen varierer hun også med morgen og kveld når hun ikke spiser havregrøt – Kjempegod var dommen 🙂
Ellers har vi handlet inn ulike typer mel til baking av brød og rundstykker så vi får eksperimentere litt fremover, så finner vi nok noen veldig gode alternativer til brødmat