DU GRØNNE GLITRENDE JULETRE

Da har endelig juletreet blitt pyntet og kommet på plass på sitt faste sted i stuen. Det setter punktum eller prikken over i’en for årets julepynting og nå kan julen bare komme. Julestemningen i stuen blir en helt annen med en gang juletreet er kommet på plass. Det er rart det der.

I år som i fjor, var det samme kommers med juletrelysene. Noe virker, noe virker ikke og noe finner vi rett og slett ikke. Tror vi må ha noen nisser i kjelleren som driver med nissestreker, for jeg har virkelig fast plass til all julepynten inklusiv juletrepynt og lys, så noen har nok nisset noen julelys i løpet av desember, det er jeg helt overbevist om…

Men, med en elektriker i hus, så ble det liv i alle lenkene med lys til slutt og vi slapp å investere i noe nytt utstyr i år også, greit med alt som ikke koster noe i desember…

Det er nesten sånn at jeg får lyst til å legge julepakkene rundt treet, for rundt treet må de ligge i år. Treet går nesten helt til bakken og det er sånn jeg vil ha det. Men, med tanke på at vi har en 3-åring i hus, vil det kanskje være å friste henne over evne og utfordre skjebnen om vi legger ut pakkene allerede nå… Så det blir vel å vente med det til kvelden lille julaften som vanlig..

Så her står det altså nå og skinner, juletreet vårt :

Juletreet vårt anno 2010

Jeg har tenkt på mange ganger hvorfor vi egentlig drar et tre inn i stuen, hvor i alle dager den tradisjonen kom i fra ?? Etter å ha Googlet litt her og der så har jeg lest meg frem til at denne tradisjonen kom via Danmark og Tyskland allerede i 1822 og at det stort sett var «fintfolk» i Norge som i begynnelsen hadde juletre. Noen syntes også det var «synd» å ta et tre inn i stuen, fordi de mente det tok bort oppmerksomheten fra julens egentlige budskap. Vi har vel fjernet oss enda noen hakk bort fra julebudskapet siden den gang…

Fra 1915 var det visst blitt vanlig i de norske hjem å ha juletre i stuen, men det tok da altså rundt 100 år å innføre den tradisjonen, så det kan ikke akkurat sammenlignes med de tradisjonene vi tar over fra USA som Halloween og Valentins dagen. Har forresten ikke sansen for feiring av noen av disse dagene, så jeg er vel som juletremotstanderne var i 1822, skeptisk…

I Tyskland var man litt tidligere ute, der antar man at det første juletreet ble pyntet mot slutten av 1500-tallet.

Juletreet skal symbolisere «det evige liv» og være et eviggrønt tre.

Før i tiden var stort sett all juletrepynt hjemmelaget. I dag er det mest ferdigkjøpt juletrepynt å finne på trærne, men det lages enda mye selvlaget pynt både i hjemmene, i barnehagene og på skolene som får pynte trærne.

Selv fant jeg i år, når jeg omsider gikk igjennom arvet juletrepynt fra min mormor, trebjeller som rett og slett var trukket med farget folie fra godteri. Det var litt moro og se at det gikk igjen på alle bjellene, noen sølvfarget, noen blå, noen røde og noen grønne.

Tidligere var det fast tradisjon at treet skulle pyntes lille julaften, men det blir gjort tidligere og tidligere rundt om, og selv så har jeg jo pyntet treet 3 dager før… Det er nok ikke det tidligste, jeg har kjørt forbi mange hus om kveldene siste uken der juletrærne har stått ferdig pyntet.

Fant noen virkelig godbiter av noen trær mens jeg drev og Googlet på nettet i dag og deler disse med dere her. Dette er skikkelig glansbilder og sånn jeg egentlig vil at juletreet mitt skal fremstå, men da måtte jeg antakeligvis ha levd i en «fantasiverden» og det gjør vi jo ikke, men pent er det, ingen skal komme og si noe annet 🙂

Juletre i skogen. Dette er egentlig min drøm om hvordan juletreet vårt på Kolbeinsvarden (fjell på Askøy) som vi (4 venninner) pynter hvert år, skal se ut med tiden. Det hadde blitt fint det 🙂 Tror vi må få noen gode tips på hvordan få strøm opp på 231 m.o.h. (har vært inne på tanken om bilbatterier og annet) Vi vil svæt gjerne ha tips til en lur løsning til neste år. Noen som har noen gode ideer ???
julepyntet stue

 

Nissens julepyntede stue

Legg gjerne igjen en kommentar til dette innlegget

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.